ICT plus
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

PRESS BOX

10/1/2020
Η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) δημοσιοποιεί την θέση της για την απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη απεργία στον ΟΤΕ


Η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) δημοσιοποιεί την θέση της για την απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ με το παρακάτω κείμενο:



Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

Εδώ και αρκετές ημέρες πραγματοποιείται απεργία διαρκείας από την Ομοσπονδία εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ) στον ΟΤΕ, κάτι που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προβληθεί από τα ΜΜΕ και δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη ενημέρωση σχετικά με το ιστορικό και τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι ήδη έχουν απολυθεί κάποιοι εργαζόμενοι, την παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12), ασαφές ακόμα πόσοι ακριβώς και για ποιο λόγο.

Ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρική πολιτική και η εργασιακή κατάσταση σε έναν από τους τρεις μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας αποτελεί ζήτημα που μας αφορά, εμμέσως για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και άμεσα για τους συναδέλφους μας που εργάζονται εκεί.

Ανεξαρτήτως του ιστορικού και των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοσίας-εργαζομένων, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς γίνεται την ώρα που τα κέρδη του ΟΤΕ καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις και ενώ η παραγωγικότητα των εργαζομένων έχει αυξηθεί μεταξύ 2017 και 2018, αυτά όχι μόνο δεν μετουσιώνονται σε μισθολογικές βελτιώσεις, αλλά σε μειώσεις μισθών, την ίδια στιγμή που παραμένουν υψηλότατες οι τηλεπικοινωνιακές χρεώσεις προς τους πολίτες (https://is.gd/XJXhsS). Πρακτικά, φαίνεται πως ενώ στον ΟΤΕ τα κέρδη και η παραγωγικότητα του προσωπικού (μεταξύ των οποίων πολλοί συνάδελφοί μας Πληροφορικοί) αυξάνονται, το μισθολογικό κόστος ακολουθεί αντίστροφη πορεία (συμπιέζεται) και η διοίκηση αρνείται να συμφωνήσει με τους εργαζόμενους στη σύναψη νέας ΣΣΕ διάρκειας άνω του ενός έτους.

Δυστυχώς, το ζήτημα των υπέρογκων χρεώσεων και των υποβαθμισμένων παρεχόμενων υπηρεσιών φαίνεται να μην ισχύει μόνο για τον ΟΤΕ, αλλά για όλους τους παρόχους στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα της ΕΕ όσο αφορά στο κόστος των τηλεπικοινωνιών, και μάλιστα για εξαιρετικά υποδεέστερες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι: «...το ελληνικό Internet εμφανίζει μέση ταχύτητα μετάδοσης περίπου 26 Mbps και η επίδοση αυτή φέρνει την Ελλάδα στην 92η θέση παγκοσμίως, πίσω ακόμη και από το Κόσοβο. Στην κινητή τηλεφωνία η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, αφού η χώρα με μέση ταχύτητα μετάδοσης 41 Mbps κατατάσσεται στην 33η θέση παγκοσμίως...»

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις υπέρογκες χρεώσεις, το πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους και τις εναρμονισμένες τιμολογιακές πολιτικές των παρόχων ειδικά στις χρεώσεις δεδομένων, ασχολήθηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, παροτρύνοντας τους παρόχους να μειώσουν τις χρεώσεις τουλάχιστον αυτής της κατηγορίας (https://is.gd/5w9yRu). Αντίθετα με τις αρχικές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση, η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ αποφάσισε να αυξήσει περαιτέρω τις χρεώσεις κάποιων υπηρεσιών (https://is.gd/4GZ1J3).

Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως συχνά οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως ο ΟΤΕ αιτιολογούν την υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων τους ως αντίμετρο στην αυξημένη φορολόγηση των υπηρεσιών αυτών. Πράγματι, ως ΕΠΕ έχουμε επισημάνει (https://is.gd/NQgKd8) πως η επιβολή «τέλους κινητής τηλεφωνίας», η επιβολή ΦΠΑ επί αυτού (φόρος επί φόρου, κάτι εν γένει παράνομο), καθώς και το ειδικό καθεστώς προ-είσπραξης του ΦΠΑ από συσκευές και τεχνολογίες ΤΠΕ από τον πελάτη κατά τη συναλλαγή, αντί από την επιχείρηση όπως ορίζει ο Κώδικας ΦΠΑ για οποιαδήποτε άλλη εμπορική συναλλαγή, έχει δημιουργήσει ένα στοχευμένα αρνητικό περιβάλλον για την Πληροφορική. Αντί, λοιπόν, οι εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να ζητούν επίμονα την άρση αυτής της εξαιρετικά αρνητικής παγκόσμιας πρωτοτυπίας, χρησιμοποιούν την κατάσταση αυτή ως πρόσχημα για ακόμα περαιτέρω μειώσεις αμοιβών μέσου-χαμηλόμισθου προσωπικού και ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις χρεώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται εκ μέρους της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο σχετικό υπόμνημα που κοινοποίησαν στην ΕΠΕ και το οποίο επισυνάπτεται στο παρόν (βλ. Παράρτημα Α). Φαίνεται πως δεν αμφισβητούνται από τη διοίκηση της εταιρίας – αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, δηλαδή τα στοιχεία είναι ψευδή, καλούμε τη διοίκηση της εταιρίας να μας ενημερώσει κοινοποιώντας μας τις ανακρίβειες και τα σωστά δεδομένα.

Ελπίζουμε να βρεθούν ευήκοα ώτα από κάθε πλευρά, αλλά κυρίως από την διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, ώστε να υπογραφεί ΣΣΕ, να ανακληθούν οι απολύσεις, να αρχίσουν ξανά να προχωρούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τόσο των συναδέλφων μας Πληροφορικών που εργάζονται εκεί, όσο και γενικότερα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως ειδικότητας. Είναι ντροπή πρωτίστως για την εταιρία τέτοιου μεγέθους και ιστορίας, μία από τις τρεις μεγαλύτερες του κλάδου στην Ελλάδα, να προβάλλει ως προτεραιότητα τις απολύσεις εργαζόμενων και τη μη σύναψη ΣΣΕ ως μέτρο εξορθολογισμού των δαπανών της.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

Οικονομικά-διαχειριστικά μεγέθη ΟΤΕ (κοινοποίηση στην ΕΠΕ από την ΟΜΕ-ΟΤΕ).

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αναφορικά με τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επισήμως δημοσιευμένα στοιχεία στους ισολογισμούς της σταθερής ΟΤΕ, προκύπτουν τα εξής:

  • Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ειδικότερα για το 2018 η αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%.
  • Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών. Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για το λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%. Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.
  • Το μισθολογικό κόστος ως ποσοστό επί των εσόδων μειώθηκε μεταξύ 2012 και 2019 κατά 56%. Ειδικά το 2018 αντιστοιχούσε στο 15,6% των εσόδων, όταν το 2012 το μισθολογικό κόστος ήταν ίσο με το 31,8% των εσόδων.
  • Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε το Φεβρουάριο του 2019 κατά 10,9%, ενώ ο εκτιμώμενος πληθωρισμός για το 2020 είναι 1%.
  • Μεταξύ 2012 και 2019 τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBIDTA) αυξήθηκαν κατα 88%. Επίσης, μετά το 2016 τα προαναφερθέντα κέρδη αυξάνονται 6% κατά μέσο όρο, ανά έτος.
  • Ο λόγος κερδών προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBIDTA) προς το συνολικό μισθολογικό κόστος ήταν 0,69 το 2012 και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,75 το 2019, εκδηλώνοντας μια αύξηση της τάξης του 300%.
  • Το 2018 το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους ήταν ίσο με 41,2%, όταν το αντίστοιχο προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους σε εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία ήταν ίσο με 39,7%, στις ΗΠΑ με 27,6% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ίσο με 32,6%. Σημειώνεται ότι από το 2013 κι ύστερα το περιθώριο κέρδους της σταθερής ΟΤΕ έχει αυξητική δυναμική όταν στις υπόλοιπες χώρες είναι σχετικά σταθερό. Στο σύνολο του ομίλου Deutsche Telekom Group το 2018 το μισθολογικό κόστος αντιστοιχούσε στο 20,1% των εσόδων.
  • Ο θεσμοθετημένος φορολογικός συντελεστής επί των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στην Ελλάδα μειώνεται από 28% για το 2019 σε 24% για τα επόμενα έτη. Αντίστοιχα, ο φορολογικός συντελεστής επί των διανεμόμενων κερδών μειώνεται από 10% σε 5%. Εκτιμάται ότι το όφελος της σταθερής ΟΤΕ από το νέο φορολογικό πλαίσιο θα ανέλθει στα 19 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Το 2018 η διοίκηση του ΟΤΕ έλαβε εντολή επαναγοράς ιδίων μετοχών μέχρι του ύψους των 90 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, τα μερίσματα που κατανεμήθηκαν στους μετόχους ανήλθαν στα 195 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟΤΕ εφαρμόζει μια δυναμική μερισματική πολιτική. Από το σύνολο των εσόδων ένα σημαντικό μέρος δεν αξιοποιείται στην εγχώρια οικονομία, αλλά εκρέει προς το εξωτερικό με τη μορφή μερισμάτων.

Προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους (EBIDTA/Total revenue)%

2013

2014

2015

2016

2017

2018

Ελλάδα

20,4%

38,8%

35%

40%

40,8%

41,2%

Γερμανία

39,7%

39,6%

39,2%

39,9%

38,4%

39,7%

ΗΠΑ

20,9%

19,2%

23%

25,4%

26,1%

27,6%

Ευρώπη

33,2%

34,2%

33,2%

32,1%

32,3%

32,6%

Μισθολογικό κόστος ως προς το σύνολο των εσόδων

Deutsche Telekom Group

22,7%

22,0%

21,2%

20,3%

19,9%

20,1%

ΟΤΕ

28,5%

20,8%

21,6%

19,7%

18,1%

15,6%

Πηγή: Ισολογισμοί Deutsche Telekom (2013-2018)



 Σχόλιο ictplus.gr
Σχετικά με το περιεχόμενο της εκτεταμένης επιστολής της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας ΕΠΕ η Διεύθυνση το ictplus.gr σχολιάζει : 
 Α)   Η απεργία διαρκείας από την Ομοσπονδία εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ) στον ΟΤΕ έχει προβληθεί συστηματικά και σε έκταση από τα όλα τα ΜΜΕ με σαφείς ειδήσεις και καταγραφή των αιτημάτων και των αιτιών της απεργίας.
 Β)   Εχει αναφερθεί από τα ΜΜΕ με σαφήνεια πόσοι εργαζόμενοι και για ποιους λόγους απολύθηκαν.
Ως εκ τούτου πιστεύει ότι οι αναγνώστες, ακροατές και θεατές των ΜΜΕ ενημερώθηκαν και ενημερώνονται διεξοδικά για την απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Το ictplus,gr δίνει πάντα θέση σε κάθε ανακοίνωση επίσημου και αναγνωρισμένου πολιτικού ή επαγγελματικού Φορέα χωρίς περικοπές ή περίληψη του περιεχομένου, ώστε οι αναγνώστες να διαμορφώσουν οι ίδιοι την άποψή τους.



ΑΡΧΕΙΟ - PRESS BOX

<< αρχική < προηγούμενη 3 / 1636 επόμενη > τελευταία >>