ICT plus
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

GREEK ICT AWARDS 2007

Θεσμός με πανελλαδική εμβέλεια τα

Αριστεία για την Ψηφιακή Ελλάδα

«Greek ICT Awards»

Σε θεσμό πανελλαδικής αποδοχής έχουν εξελιχθεί τα ετήσια «Αριστεία για την Ψηφιακή Ελλάδα», γνωστά περισσότερο ως Greek ICT Awards, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ετήσιου θεσμικού Συνεδρίου Greek ICΤ Forum. Η κατεύθυνση, που έχει επιβεβαιώσει την ανάδειξη των «Αριστείων για την Ψηφιακή Ελλάδα» ως την κορυφαία εκδήλωση για τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών στην Ελλάδα, είναι η επιβράβευση «ψηφιακών προσπαθειών» με την παράλληλη προβολή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτές και έχουν ξεχωρίσει προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Παράλληλα με την απονομή των Greek ICT Awards πραγματοποιείται και η ανάδειξη των Ελλήνων ICT Managers της χρονιάς, μίας εκδήλωσης με την οποία αναδεικνύονται τα «πεπραγμένα» κορυφαίων managers του τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών.

Για το 2007 ως κορυφαίοι Ελληνες ICΤ Managers στον Δημόσιο τομέα αναδείχθηκαν ο κ. Αντώνης Στρίκης και ο κ. Μαρίνος Σιγάλας, Διευθυντικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) οι οποίοι κα υλοποίησαν την λειτουργική ενσωμάτωση των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών της Ολυμπιάδας των Αθηνών 2004 στις υποδομές των Εφοριών της χώρας και στις κεντρικές υποδομές επεξεργασίας στοιχείων της ΓΓΠΣ. Το έργο είχε σαν αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας στοιχείων της ΓΓΠΣ και των Εφοριών όλης της χώρας, επέτρεψε στα στελέχη και στις εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα της Γραμματείας να αποκτήσουν ισχύ επεξεργασίας πολλαπλάσια των προηγούμενων υποδομών, να επεκτείνουν και να βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες που διαθέτουν προς τους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Ανάλογη διάκριση για το στελεχιακό δυναμικό της ΓΓΠΣ, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία αυτών των έργων, παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος από τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Αναστάσιο Νεράντζη.

Από τον ιδιωτικό τομέα την αντίστοιχη διάκριση παρέλαβε ο κ. Αλέξανδρος Χριστοφόρου. Διευθύνων, Σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας WADJA. Η εταιρεία είναι ήδη γνωστή στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο για τις πρωτότυπες υπηρεσίες της. Μέσα από την εταιρική ιστοσελίδα της οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ανεξάρτητα από τύπο και κατασκευαστή, μπορούν να στείλουν δωρεάν μηνύματα, φωτογραφίες, να πάρουν πληροφορίες και να έχουν σειρά διευκολύνσεων χωρίς κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Χριστοφόρου και τους συνεργάτες του είναι προετοιμασμένοι να υποδεχθούν 1 εκατ. χρήστες μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο Alexa, ο οποίος μετράει την επισκεψιμότητα σε όλους τους διαδικτυακούς τόπους του παγκόσμιου ιστού, το wadja.com είναι ο πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενος διαδικτυακός τόπος στον κόσμο. Η εταιρεία φιγουράρει ως μία από τις πιο ελκυστικές του χώρου για να «ξενιτευτεί» μαζί με τους συντελεστές της επιτυχίας της στις ΗΠΑ, όμως οι νεαροί μέτοχοί της προς το παρόν επιμένουν Ελληνικά. Την διάκριση του Ελληνα ICT Manager της χρονιάς για τον ιδιωτικό τομέα απένειμε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Απονομής των Βραβείων Greek ICT Awards ήρθε σε συνεννόηση με το Προεδρείο της ΕΠΥ και από φέτος θα πραγματοποιείται, παράλληλα με την απονομή Greek ICΤ Awards, η απονομή των διακρίσεων για τους Ελληνες διακριθέντες μαθητές στην Ολυμπιάδα της Πληροφορικής, στην οποία οι ελληνικές διακρίσεις είναι και πολυάριθμες και συχνές. Την πρωτοβουλία της ΕΠΥ και του Greek ICT Forum επικρότησαν οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι Σύνεδροι, οι οποίοι με το παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημά τους επιβεβαίωναν ότι οι Ολυμπιονίκες της Πληροφορικής είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Τα αναμνηστικά διπλώματα και ένα βιβλίο-βραβείο για αυτή τη σημαντική διάκρισή τους πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Οι διακριθέντες των Greek ICT Awards

Για το 2007 η Συμβουλευτική Επιτροπή των Greek ICT Awards είχε δύσκολο έργο καθώς επέλεξε, μέσα από πολλές υποψηφιότητες τις ακόλουθες, οι οποίες και επιβραβεύτηκαν για την συμβολή τους στην διείσδυση της Πληροφορικής στην ελληνική κοινωνία αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη και ανάδειξη της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών.

Για το 2007 τις διακρίσεις των Greek ICT Awards έλαβαν

1) Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Cosmote, Vodafone και Wind για την συμβολή στους στην εγχώρια ανάπτυξη τεχνογνωσία εξειδικευμένων υπηρεσιών πληροφορικής κατάλληλες να υποστηρίξουν την ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των κινητών και σταθερών επικοινωνιών. Κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν σημαντικά γεγονότα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Από την εκρηκτική ανάπτυξη των κινητών ψηφιακών επικοινωνιών, την είσοδο σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών με την είσοδο και την ανάπτυξη αξιόλογων ανταγωνιστών του πάλαι ποτέ κρατικού ΟΤΕ. Ολες αυτές οι κινήσεις είχαν και έχουν την τεχνική υποστήριξη εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες αναπτύσσουν αξιόλογη εγχώρια τεχνογνωσία σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο τομέα αποκτώντας παράλληλα και τις δυνατότητες εξαγωγής των αποτελεσμάτων αυτής της τεχνογνωσίας.

2) Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson για την σημαντική πρωτοβουλία της να θεσπίσει την απονομή υποτροφιών σε αριστούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια τα οποία διαθέτουν τομέα τηλεπικοινωνιών. Η πρωτοβουλία της Ericsson έχει συμπληρώσει ήδη μία δεκαετία και έχει τύχει θερμής υποδοχής από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

3) Ο Δήμαρχος Τρικκαίων (Τρικάλων) κ. Μιχάλης Ταμήλος για την υλοποίηση σειράς έργων για την προώθηση της Ευρυζωνικότητας στην περιοχή του δήμου και στις γύρω κοινότητες. Ο δήμος Τρικαίων προσφέρει στους δημότες του προηγμένες υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ παράλληλα είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας που αξιοποιούν τα έργα της Ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια. Τη σχετική διάκριση απένειμε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνία της Πληροφορίας» Α.Ε. κ. Κωστής Δούκας.

4) Ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ηewlett Packard Hellas, για τη συμβολή της στην «αποκρυπτογράφηση» του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η εταιρεία εκτός από την παρουσία της στην Πληροφορική έχει από την ίδρυσή της σημαντική δραστηριότητα στα επιστημονικά και διαγνωστικά όργανα. Στον χώρο αυτό έχει αναπτύξει εξειδικευμένους «τομογράφους» , οι οποίοι αναλύουν κάθε αντικείμενο στα μέρη που αποτελείται. Για τον σκοπό αυτόν μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ με ειδικά σχεδιασμένη πτήση και μεταφορά, καθώς ένας τέτοιος «τομογράφος» ζυγίζει πάνω από 6 τόνους. Ειδική ομάδα χειριστών και επιστημόνων παρείχαν στον αρχαιολογικό επιτελείο τις κατάλληλες πληροφορίες, ώστε να γίνει εφικτή η αποκωδικοποίηση του γρίφου του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Τη σχετική διάκριση απένειμε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Τάσος Νεράντζης

5) Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Altec κ. Αθανάσιος Αθανασούλης για την θέση που κατέλαβε η εταιρεία στο Εuropean Industrial R & D Investment Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον κόσμο, που πραγματοποιούν τις υψηλότερες επενδύσεις στην Ερευνα και στην Ανάπτυξη στην οποία περιλαμβάνονται 2.000 επιχειρήσεις, χίλιες έχουν έδρα την Ευρώπη και χίλιες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες επένδυσαν στην Ερευνα συνολικά 371 δισ. ευρώ. Η ALTEC βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην σχετική λίστα και είναι από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα. Τη σχετική διάκριση απένειμε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Τάσος Νεράντζης