ICT plus
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή Κώστα Μασσέλου. Υλοποιείται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική αγορά Ψηφιακών Επικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιών. Δημιουργείται ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο με αναπτυξιακές, επενδυτικές και επιχειρηματικές προοπτικές.

Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη - συζήτηση, που παραχώρησε στο ictplus.gr, ο Καθηγητής Κώστας Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για έναν τομέα, τις Ψηφιακές Επικοινωνίες, που καθορίζει καταλυτικά την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

του Γιάννη Χαλαβαζή

Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από «βαριές» επενδύσεις από τις τρεις εταιρείας τηλεπικοινωνιών, OTE, Vodafone και Wind, σε υποδομές τρίτης γενιάς και νέες υπηρεσίες, διεθνείς συνεργασίες από τις δύο κυρίαρχες πλατφόρμες ψηφιακής ψυχαγωγίας, την NOVA και την Cosmote TV, την επικείμενη ενεργοποίηση της Forthnet ως εικονικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας (MVNO), τον αποκλεισμό των τηλεπικοινωνιών από την μείωση του ΦΠΑ και της βαριάς φορολογίας των υπηρεσιών τους, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των διεθνών πλατφορμών που πουλάνε ανεμπόδιστα αφορολόγητα τις υπηρεσίες τους στην ελληνική αγορά σε μία περίοδο όπου καταγράφεται σειρά θεσμικών και ρυθμιστικών κινήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού πλαισίου των Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιών ο Καθηγητής Κώστας Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στo ictplus.gr για την κατάσταση στις Τηλεπικοινωνίες και για τις θεσμικές κινήσει της ΕΕΤΤ που έγιναν και ετοιμάζονται στο άμεσο μέλλον.

Η επενδυτική «κοσμογονία» στις τηλεπικοινωνίες
Πλησιάζουν στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο οι συνολικές επενδύσεις των τριών εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, ποσό, που πλησιάζει στο 20% των ετήσιων εσόδων τους και τις αναδεικνύει στους μεγαλύτερους «σταθερούς» επενδυτές της χώρας. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2017, ενώ το 2018 το σύνολο των επενδύσεων των παρόχων μπορεί ποσοτικά σα εμφάνισε μικρή κάμψη, αλλά προσέγγισε πάλι το 1 δισ. ευρώ, και εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου. Παρά το γεγονός ότι η πολιτεία αναδεικνύει την επενδυτική «κοσμογονία» στις τηλεπικοινωνίες,οι επικεφαλής των τριών εταιρειών ΟΤΕ, Vodafone και Wind κ.κ Μιχάλης Τσαμάζ, Χάρης Μπρουμίδης και Νάσος Ζαρκαλής έχουν επισημάνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες ανάσχεσης αυτής της επενδυτικής «κοσμογονίας» στις τηλεπικοινωνίες

Αντίστοιχες θέσεις έχει διατυπώσει και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, που επικεντρώνονται στην μείωση των εσόδων των παρόχων κατά 56% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η οποία ακόμη δεν έχει επιβραδύνειτην αύξηση κατά 20% των επενδύσεων του κλάδου. Ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι καθυστερούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις σε υποδομές και συχνότητες, αδράνεια σε αποφάσεις που έχουν σχέση με το υπουργείο Υποδομών, αύξηση των προστίμων για προφανή και χρόνια. Αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών είναι ότι η Ελλάδα υστερεί συνεχώς στις κατατάξεις των ευρωπαϊκών ψηφιακών δεικτών. Παρά το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αναγνωρίζουν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός της οικονομίας, που είναι αναγκαίες παράμετροι για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ύφεση έχει άμεση ανάγκη τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Από την άλλη πλευρά η ΕΕΤΤ έθεσε το πλαίσιο για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση των «εικονικών παρόχων» κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή των εταιρειών που δεν έχουν ιδιόκτητο δίκτυο, κίνηση που βάζει την FORTHNET στην κινητή τηλεφωνία ορίζοντας τους βασικούς όρους ανταγωνισμού με την θέσπιση ανωτάτων τιμών στη εμπορική πολιτική των νέων «παικτών» στην κινητή τηλεφωνία. H απόφαση της ΕΕΤΤ ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους επενδυτικούς και επιχειρηματικούς Ομίλους, που επιθυμούν να μπουν στην ελληνική αγορά της κινητής τηλεφωνία, κίνησης που θα αλλάξει ισορροπίες και θα διαφοροποιήσει αισθητά τα, εδώ σταθερά δεδομένα ανταγωνισμού της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Μέχρι σήμερα η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε ως MVNO στην Ελλάδα ήταν η κυπριακή CYTA, έπειτα από εμπορική συμφωνία με τη Vodafone η οποία όμως εξαγοράστηκε από την Vodafone. Αν και έχουν διατυπωθεί αρνητικές θέσεις για την επιβίωση των «εικονικών παρόχων» στην ελληνική αγορά όπως η θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της WIND κ. Νάσου Ζαρκαλή, ότι η είσοδος της CYTA στην κινητή ως εικονικός πάροχος δεν συνέβαλε στη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, μέλει να δούμε την πορεία των MVNO’s σε μία διαφορετική εποχή, με ένα θεωρητικά βιώσιμο μοντέλο τιμολογιακής πολιτικής και με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ζήτησης υπηρεσιών δεδομένων.

Υγιής και ισχυρός ανταγωνισμός
Στην εισαγωγική μας συζήτηση με τον Καθηγητή κ. Κώστα Μασσέλο, Πρόεδρο της ΕΕΤΤ διατυπώθηκε η ερώτηση «ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και ενέργειες της ΕΕΤΤ για να ενισχυθούν οι ο προϋποθέσεις ανάπτυξης των Τηλεπικοινωνιών τόσο επιχειρηματικά όσο και από την πλευρά των καταναλωτών; ».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ήταν σαφής:
«Βασικός στόχος της ΕΕΤΤ είναι η προστασία των καταναλωτών και η διασφάλιση της οικονομικής πρόσβασής τους σε σύγχρονες, ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών μέσω της θέσπισης καινοτόμων πολιτικών και ρυθμιστικών μέτρων. Φροντίζουμε για την ενίσχυσή του ανταγωνισμού στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών, τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες νέας γενιάς, αλλά και την ουσιαστική συνεισφορά των τηλεπικοινωνιών στο εθνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας προκειμένου αυτό να καθίσταται ανταγωνιστικό σεδιεθνές επίπεδο. Στόχος μας όπως προανέφερα είναι οι ποιοτικότερες, ταχύτερες και ασφαλέστερες τηλεπικοινωνίες.Για την επίτευξη του στόχου αυτού συνεργαζόμαστε στενά με τους υπάρχοντες παρόχους, ενώ προσπαθούμε να δημιουργούμεπροϋποθέσεις και για την είσοδο νέων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην αγορά».

Στην ερώτηση «κατά πόσο θα είναι θετική είναι η είσοδος νέων «παικτών» στην ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών;» ο κ. Κώστας Μασσέλος ήταν κατηγορηματικός:

«Σε ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα Τηλεπικοινωνιών η είσοδος νέων stakeholders, λειτουργεί σχεδόν πάντα θετικά, καθώς προσθέτει δυναμική που προάγει τον ανταγωνισμό προς όφελος των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η μόνη προϋπόθεση σε αυτό είναι οι νέοι stakeholders, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά, να υποστηρίζουν έμπρακτα τους στόχους τους, αναλαμβάνοντας υγιώς επιχειρηματικό ρίσκο. Δεν θα πρέπει δηλαδή το επιχειρηματικό τους πλάνο να στηρίζεται σε ευνοϊκές για αυτούς ρυθμίσεις, που απλά θα «αφαιρούν» ένα τμήμα της αγοράς από τους υπάρχοντες παρόχους προκειμένου να «αποδοθεί» προνομιακά σε εκείνους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε σοβαρή υφιστάμενη αλλά και νέα επενδυτική προσπάθεια μπορεί να θεωρεί δεδομένη από την ΕΕΤΤ την προστασία της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου και αν αυτός εκδηλωθεί».

Πρόκληση οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις
«Τελικά είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα οι ολοένα και ταχύτερες τεχνολογικές εξελίξεις;» ρωτήσαμε με σημασία τoν Πρόεδρο της ΕΕΤΤ, ο οποίος μας απάντησε:

«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η εξάπλωση του Διαδικτύου, η ευρεία χρήση εξαιρετικά ισχυρών, σε υπολογιστικές και όχι μόνο δυνατότητες, «έξυπνων τηλεφώνων» (smartphones), οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά αυτές που ασχολούνται με την διανομή ψηφιακού περιεχομένου (Content Delivery Networks) έχουν μετασχηματίσεικαταλυτικάτις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Σήμερα αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το 5G, το Internet of Things (IoT), η Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες φαίνεται να αναλαμβάνουν τη σκυτάλη αυτής της εκθετικά εξελικτικής πορείας του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των κοινωνιών και οικονομιών μας.

Εν μέσω αυτών των ταχύτατων εξελίξεων ο ρόλος της ΕΕΤΤ, φαντάζει σε πολλούς να εξαντλείται στη διαχείριση μια εξαιρετικά αυστηρής, με την έννοια της λεπτομερούς και όχι ουσιαστικής, κανονιστικής διαδικασίας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν, προφανώς λανθασμένα, ότι ο ρόλος μας είναι κάπως αποκομμένος ή τουλάχιστον βρίσκεται σε χρονική υστέρηση με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική και μεγάλο μέρος της δουλειάς μας αφορά στο να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις στις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών και την πληροφορικής, να προβλέπουμε επερχόμενες ανάγκες και τα πιθανά προβλήματα, αλλά και να θέτουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός θα επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Στην ερώτηση «αν είναι απόλυτα κατανοητό στην ΕΕΤΤ ότι οι επενδύσεις στις Τηλεπικοινωνίες είναι μεγάλες και χρειάζονται κατάλληλο περιβάλλον για να εξελιχθούν», ο καθηγητής κ. Κώστας Μασσέλος απάντησε:

«Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι η ανάπτυξη δικτύων Νέας Γενιάς, συμπεριλαμβανομένων και των Δικτύων 5G, είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε κεφαλαιακές επενδύσεις. Γι’ αυτό αποτελείπροτεραιότητά μας η διαμόρφωση «φιλικού» ρυθμιστικού πλαισίου, κατάλληλου για την υποστήριξη τέτοιων επενδύσεων, με κύριους άξονες τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, διέλευσης, πρόσβασης σε δημόσιες υποδομές αλλά και τον περιορισμό για τους επενδυτές του σχετικού κόστους. Παράλληλα θεωρούμε υποχρέωσή μας το να ενημερώνουμε, να συμβουλεύομε και να συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να επιτυγχάνουμε κάθε φορά το επιθυμητό αποτέλεσμα, και όχι μόνο σε αυστηρά εθνικό επίπεδο. Οι συνεργασίες αποτελούν κεντρικό στοιχείο της λογικής με την οποία εργαζόμαστε».

Για να διαβάσετε το αναλυτικό κείμενο της συνέντευξης πατήστε  Ε Δ Ω