ICT plus
Κυριακή, 5 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανάπτυξη και επαναπροσδιορισμός των "έξυπνων πόλεων". Συνέντευξη των Olga Kolotouchkina και Gildo Seisdedos

Συνέντευξη της Olga Kolotouchkina, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο CEU San Pablo Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, και τον Gildo Seisdedos , καθηγητή στο IE Business School, στη Μαδρίτη, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την έρευνά τους «place branding strategies in the context of new smart cities: Songdo IBD, Masdar and Skolkovo» για τους αναγνώστες του ακαδημαϊκού περιοδικού Place Branding and Public Diplomacy.

Γιατί οι πόλεις θέλουν να είναι «έξυπνες» – και τι σημαίνει «έξυπνη πόλη»;

Καθώς οι πόλεις έχουν γίνει ισχυροί πόλοι έλξης για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο αστικός πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά. Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι θετική για τον οικονομικό πλούτο των αστικών περιοχών, η κατανομή του χώρου, η απασχολησιμότητα των πόλεων καθώς και η βιωσιμότητά τους αποτελούν βασική πρόκληση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι έξυπνες πόλεις οδηγούν σε πρακτικές αστικής καινοτομίας για τη βελτιστοποίηση των αστικών ροών, την παροχή βασικών υπηρεσιών στους κατοίκους, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το εύρος των έξυπνων πρωτοβουλιών που υλοποιούνται από τις πόλεις είναι σήμερα πολύ μεγάλο:

-από εξελιγμένες πλατφόρμες που λειτουργούν σε επίπεδο πόλης προκειμένου να μετρήσουν, να καταγράψουν, να συνδεθούν και να διαχειριστούν όλα τα βασικά αστικά συστήματα, μέχρι μια μεγάλη ποικιλία συγκεκριμένων εφαρμογών που βελτιστοποιούν οτιδήποτε: από χώρους στάθμευσης , μέχρι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συνδέονται στενά με τις εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ινών, την εξελιγμένη εικονική πραγματικότητα, το Διαδίκτυο, την αισθητική, τα μεγάλα δεδομένα και το cloud computing.

Η έξυπνη τεχνολογία καθιστά τις πόλεις πιο βιώσιμες, εύχρηστες και προβλέψιμες.

Η άλλη προοπτική της αστικής έξαρσης σχετίζεται με την ικανότητα των αστικών χώρων να ενισχύουν τη συλλογική νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα των κατοίκων τους. Οι πόλεις γίνονται μοναδικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας των πολιτών, κοινωνικής κινητοποίησης, καθώς και δημιουργίας περιεχομένου και νέων μορφών ψηφιακής αναπαράστασης χώρων. Αυτή η κοινωνική καινοτομία συνδέεται επίσης στενά με την τεχνολογική καινοτομία του αστικού χώρου.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη ΕΔΩ