ICT plus
Κυριακή, 5 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στέλιος Ράλλης: "Στο παρελθόν, υπήρχε απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα ψηφιακής πολιτικής"

Στέλιος Ράλλης: "

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, παραχώρησε συνέντευξη στην ε/φ Ελευθερία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα με αφορμή τo 1o Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Δημ.Κατσανάκης: Κύριε Ράλλη, οι ψηφιακές υποδομές της χώρας υστερούν συγκριτικά με τις αντίστοιχες των χωρών μελών της Ευρώπης. Προ ημερών απαντώντας σε ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα την κατηγορήσατε ότι στέρησε από τη χώρα την ψηφιακή ανάπτυξη που της άξιζε. Έχετε αποτιμήσει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην οικονομία και ποιες οι διαπιστώσεις της παρέμβασης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που επικαλεστήκατε;

Στ. Ράλλης.: Πράγματι, στο παρελθόν, υπήρχε απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα ψηφιακής πολιτικής. Η έλλειψη αυτή, οδήγησε σε κακοσχεδιασμένα έργα που είχαν αλληλεπικαλύψεις ή ήταν τεχνολογικά παρωχημένα. Το αποτέλεσμα ήταν να στερηθεί  ο Έλληνας πολίτης τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παγώσει» κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ). Υπήρχαν μάλιστα και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που προκάλεσαν τις παρεμβάσεις του ΣΔΟΕ. Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Η τομή με το παρελθόν έγινε με την σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής το 2016. Η Γραμματεία εντάσσεται στις δομές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωση. Εκπόνησε και υλοποιεί την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 που αποτελεί τον οδικό χάρτη για να προχωρήσει η χώρα με στέρεα βήματα στον δρόμο της ψηφιακής ανάπτυξης. Πλέον, τα έργα πληροφορικής σχεδιάζονται κεντρικά βάσει ενιαίων αρχών που εξοικονομούν σημαντικά κόστη. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής έχει τη συνολική εποπτεία και τον οριζόντιο συντονισμό των έργων ΤΠΕ του Δημοσίου και μπορεί να προτεραιοποιεί τις ανάγκες που υπάρχουν για έργα, σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους. Αναφορικά με την αρχική σας διαπίστωση, ότι υστερούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα υποδομών, θα σας πω ότι γίνονται διαρκείς προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η εικόνα. Μάλιστα, το έργο της ευφυούς γεωργίας έχει λάβει εξαιρετικά θετικά σχόλια, όχι μόνο από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Φιλ Χόγκαν, αλλά και από τους ομόλογους Υπουργούς του Νίκου Παππά σε Κύπρο, Αίγυπτο και Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να το υιοθετήσουν και στις χώρες τους.

Αυτό αποτελεί μεγάλη επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλουμε, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες, αν σκεφτείτε ότι για να «φτάσουμε» τις άλλες χώρες πρέπει και να καλύψουμε τη «μαύρη τρύπα» που παραλάβαμε από την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης στην ψηφιακή πολιτική και να προλάβουμε τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Για εμάς ο μόνος δρόμος είναι να εργαζόμαστε γρήγορα και παραγωγικά.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη ΕΔΩ