ICT plus
Τετάρτη, 15 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

26/8/2020
Παραιτήθηκε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης από το νεοσυσταθέν Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Παραιτήθηκε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης από το νεοσυσταθέν Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογίας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Mε αρνητικά και επικριτικά σχόλια κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την Ερευνα, τα οποία δημοσιοποίησε μέσω συνέντευξής του στο Κυριακάτικο "Βήμα".

Αποκάλυψε πως το Εθνικό Συμβούλιο δεν ήταν παρά ένας Οργανισμός χωρίς καμία ουσιαστική ευθύνη για μια «επιφανειακή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας» και αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο πως εννοεί η κυβέρνηση την Ερευνα. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και επικεφαλής της Επιτροπής παρά την καλή σχέση με τον πρωθυπουργό και τις κοινές πολιτικές αφετηρίες, δεν δίστασε να στηλιτεύσει την ελληνική πολιτική παθογένεια στην Ερευνα.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, μιλώντας για «μικροπολιτικές των υπουργείων», ουσιαστικά δηλώνει πως ούτε το Συμβούλιο ούτε ο ίδιος ρωτήθηκαν ποτέ για οτιδήποτε αφορά την έρευνα! Καταγγελία-αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου που παρουσιάστηκε ως το όχημα για το μεγάλο άλμα στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη. Σημειωτέον, ο κ. Δερμιτζάκης ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής. Ως επικεφαλής της επιτροπής των διακεκριμένων επιστημόνων που συνδράμει τον ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν διστάζει να διαφοροποιείται από την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Καλή ώρα τώρα, που εκείνος, πολύ πιο ανήσυχος, εκτιμά πως η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί πολύ δραστικότερα μέτρα. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΕΤΕΚ, ξεκαθάρισε γρήγορα τη θέση του. Οπως είπε, είχε έρθει σε επαφή με τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη πριν ακόμα εκλεγεί πρωθυπουργός.

Δέχτηκε την πρόταση να προεδρεύει του ΕΣΕΤΕΚ, το οποίο θα αναλάμβανε τη χάραξη της πολιτικής για την έρευνα, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Εκείνος, δε, με την ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού θα αναφερόταν απευθείας στον κ. Μητσοτάκη και όχι σε υπουργό ή αρμόδιο υφυπουργό.

Ομως, όπως αποκάλυψε, όχι μόνο δεν λειτούργησε ως σύμβουλος πρωθυπουργού, αφού ποτέ δεν μίλησε με εκείνον, αλλά δεν μίλησε και με κανέναν άλλο! «Παρά την αρχική μου αντίθεση στο να απευθύνομαι σε υπουργείο λόγω των διαχρονικών μικροπολιτικών στα υπουργεία, αλλά και της εμπιστοσύνης μου στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, δεν θα με ενοχλούσε αυτό αν η θέση μου είχε όντως αντικείμενο. Διαπίστωσα, ωστόσο, στην πορεία ότι ούτε το ΕΣΕΤΕΚ ούτε εγώ ως πρόεδρος αποτελούσαμε μέρος των δραστηριοτήτων του υπουργείου ή της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η γνώμη μου από τον υφυπουργό ή τον πρωθυπουργό για θέματα έρευνας. Σύντομα, λοιπόν, έγινε ξεκάθαρο ότι η πολιτική ήταν επιφανειακή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην έρευνα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου».

Οπως ο ίδιος ο καθηγητής ξεκάθαρα λέει, «η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρή υποστήριξη στην ίδια την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα δεν θα είχαμε παραγωγή γνώσης, τη βάση δηλαδή πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζεται η ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας από την έρευνα. Αυτό είναι μια αδιέξοδη πολιτική που έχει αποτύχει παντού στο εξωτερικό».

Δυστυχώς, εδώ είναι Ελλάδα, η ευθύνη της Ερευνας πλέον ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, τη θέση του υπουργού έχει ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρωθυπουργός μένει σταθερός στις πολιτικές του. Προφανώς, τα ήξερε ο επί χρόνια δραστήριος επιστήμονας, αλλά είχε ελπίδες. Τις έχασε.

Και για μια ακόμη φορά η χώρα έχασε σοβαρές ευκαιρίες μεταρρύθμισης από κατάλληλους ανθρώπους. Πόσους Δερμιτζάκηδες ακόμα πρέπει να χάσουμε; Και μάλιστα όχι από απλή ανικανότητα, αλλά από το καθεστώς διαπλοκής και αδιαφάνειας...

Από το άρθρο της Άννας Ανδριτσάκη στο efsyn.gr


Στις 18 Αυγούστου 2020 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστος Δήμας ενημέρωσε ότι νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) θα είναι ο καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Νοεμβρίου 2020.
Μέχρι τότε καθήκοντα προεδρεύοντος θα ασκεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, Αρίστος Δοξιάδης.

ΑΡΧΕΙΟ - ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 112 επόμενη > τελευταία >>