ICT plus
Τετάρτη, 1 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

26/11/2020
Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αρθρο του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η διαχείριση του προβλήματος είναι πολύ δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται η ευκαιρία να δομηθεί ένα σύγχρονο υγειονομικό σύστημα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Στο «ΘΕΜΑ» και στο protothema.gr δημοσιεύθηκε το παρακάτω άρθρο του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης:  

«Την τελευταία δεκαετία, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα του αυξημένου φορτίου των χρονίων νοσημάτων, της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και των αυξημένων απαιτήσεων των πολιτών για μείωση των ανισοτήτων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, οι ραγδαίες ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση του πληθυσμού, έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες των πολιτών σε σχέση με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πρόληψη ασθενειών και την παροχή περίθαλψης. Οι πολίτες πλέον επιθυμούν να λαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Η χώρα μας υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε. σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, με αποτέλεσμα το 2019 μόλις το 10% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης που παρέχονται διαδικτυακά.

Για τον λόγο αυτό, στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της παροχής ψηφιοποιημένων υπηρεσιών υγείας, για το σύνολο του πληθυσμού, με ειδική έμφαση σε συγκεκριμένες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τους χρόνια πάσχοντες, τους ηλικιωμένους και τους πολίτες με κινητικά προβλήματα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου με επαγγελματίες υγείας.

Η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χώρο των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, έχοντας ως οδηγό τόσο τις ανάγκες των πολιτών όσο και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Οι σημαντικότεροι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής για την ψηφιακή υγεία μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις βασικούς άξονες:
(α) Ασφαλής πρόσβαση σε δεδομένα υγείας, επιτρέποντας στους πολίτες ασφαλή πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην υγεία τους
(β) Παροχή δεδομένων υγείας για έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακής καινοτομίας, μέσα από τη δυνατότητα διαμοιρασμού ανωνυμοποιημένων δεδομένων υγείας, και
(γ) Παροχή ψηφιακών λύσεων υγείας προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και παροχή ανθρωποκεντρικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξατομικευμένης ιατρικής παρακολούθησης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της υγεία τους και να αλληλοεπιδρούν με τους γιατρούς και τους φροντιστές τους . . .

 Ε Δ Ω   η συνέχεια

ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 117 επόμενη > τελευταία >>