ICT plus
Σάββατο, 18 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

13/5/2008
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ICTPLUS.GR η τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πρόοδο των 27 χωρών της στον τομέα του ICT. Η Ελλάδα, ενώ επιταχύνει τις επιδόσεις της, δεν καταφέρνει να περάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Εχοντας στη διάθεσή του την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της 17ης Απριλίου 2008, το ICTPLUS.GR παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για την θέση της χώρας στα 27 ευρωπαϊκά κράτη για την αξιοποίηση των υπηρεσιών ICT, τους τομείς στους οποίους πρόκειται να δοθεί άμεση προτεραιότητα και σε ποια σημεία η χώρα υστερεί αλλά και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η Ερευνα της Ε.Ε έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές ανακριβείς μελέτες, ακόμη και διεθνών Οργανισμών, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση και αφορμές για αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις που υποβαθμίζουν αναίτια σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από Δημόσιους Φορείς και Επιχειρήσεις για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς την Ψηφιακή Εποχή. Τα στοιχεία της Ερευνας της Ε.Ε δείχνουν παραστατικά ότι την τελευταία τριετία καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια στην Ελλάδα, όμως απαιτείται τουλάχιστον τριπλασιασμός του σημερινού ρυθμού για να μπορέσει η χώρα να αφήσει τα «ιστορικά χαμηλά», που καταγράφει ακόμη στις κατατάξεις και παρά τις υψηλές επενδύσεις που αναμφισβήτητα πραγματοποιούνται σε όλους τους τομείς του ICT.

Η Ερευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφει τις επιδόσεις όλων των χωρών της στους τομείς της Ευρυζωνικότητα, της Χρήσης του Ιντερνετ, της Ψηφιακής Υγείας, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, της Απασχόλησης και της Εξειδίκευσης, και τους Δείκτες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και των τομέων του ICT και του R&D. Μία προσεκτική εξέταση των μετρήσεων, των στοιχείων και των Δεικτών της Ερευνας της Ε.Ε. δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και διαχρονική τήρηση στοιχείων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα, ακόμη και σε μία επιφανειακή θεώρηση, της διατύπωσης ασφαλών συμπερασμάτων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα των επιδόσεων της Ελλάδος στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών και των Υπηρεσιών του τομέα ICT τα αρχικά συμπεράσματα που μπορεί να βγουν είναι τα εξής: 

Για να δείτε τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα αξιοποίησης υπηρεσιών ICT πατήστε εδώ

Στον τομέα της Ευρυζωνικότητας η Ελλάδα με 72% αγγίζει σχεδόν το ευρωπαϊκό ποσοστό διείσδυσης (77%) στις επιχειρήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Δράσεις του Ε.Π Κοινωνία της Πληροφορίας πέτυχαν απόλυτα και με ταχύτητα τους στόχους τους. Όμως παρά την υψηλή σύγκληση στα ποσοστά η χώρα μας είναι μόλις 19η στις 27 της Ε.Ε. Στους άλλους τομείς της Ευρυζωνικποτητας, που αφορούν τους πολίτες και τα νοικοκυριά, παρά τα σημαντικά βήματα και τον υψηλό ρυθμό που έχει επιτευχθεί την τελευταία διετία χρειάζεται πολλαπλασιασμός των προσπαθειών και του ρυθμού διείσδυσης της ευρυζωνικοτητας καθώς η απόσταση που χωρίζει τη χώρα από τον μέσο όρο των Ε.Ε27 είναι πολύ μεγάλη.

Στην χρήση του Ιντερνετ καταγράφεται τουλάχιστον 30% ρυθμός αύξησης σε όλους τους επί μέρους δείκτες την τριετία 2005-2007, όμως η διαφορά από τον μέσο όρο των Ε.Ε 27 είναι πάνω από το 40%. Εκτιμάται ότι αυτή η μεγάλη διαφορά οφείλεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του κοινού απέναντι στην χρήση ψηφιακών υπηρεσιών σε καθημερινές συνήθειες και εργασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ελληνες δεν διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες από το Ιντερνετ, ούτε ακούνε μουσικά, ούτε φυσικά βλέπουν webTV.Αντίθετα κατεβάζουν παιχνίδια, ενώ ακόμη αποφεύγουν να στέλνουν e-mails (21% έναντι 48% του πληθυσμού στην Ε.Ε των 27).

Στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορούμε να υπερηφανευτούμε, γιατί είμαστε δεύτεροι (!!!) στο ποσοστό των επιχειρήσεων (77%) που αποστέλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους αυτόματα και ταυτόχρονα με την υποβολή της φόρμας. Επίσης είμαστε όγδοοι (!) στο ποσοστό που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αν και αυτά τα ποσοστά «μυρίζουν» την παρουσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και των ΚΕΠ, ας δεχθούμε ότι σε αυτούς τους τομείς τα βήματα και οι επενδύσεις ετών που έχουν γίνει και γίνονται έπιασαν τόπο. Ας το δεχθούμε γιατί στους άλλους τομείς της ενότητας αυτής η κατάταξη επανέρχεται στις «ελληνικές σταθερές» που μας στέλνουν πολύ κάτω από τη μέση.

Στον νεοεισερχόμενο τομέα του e-Health, θα περιμέναμε κάποιες ιδιαίτερες επιδόσεις, αλλά δυστυχώς μετά από τρία (3) Κοινοτικά Πλαίσια και δαπάνες εκατοντάδων εκατ. ευρώ τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί δεν διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές πληροφορικής. Ο τομέας του e-Health, αν δεν προσεχθεί στα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στις συνολικές "ψηφιακές" επιδόσεις της χώρας αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς που συνδέονται με τον χώρο της Υγείας.

Σχεδόν ανάλογες άσχημες επιδόσεις καταγράφονται στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου όπου έχουν σημειωθεί πολύ καλύτερες προσπάθειες σε σχέση με την Υγεία. Όμως φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρότερες, δεν ακολουθούν τις επιδόσεις των ευρωπαίων εταίρων τους. Η πρώτη εκτίμηση για τους λόγος της υστέρησης είναι οι θεσμικές και τραπεζικές δυσκολίες που δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

Άλλη μία, μικρή ομολογουμένως, έκπληξη έρχεται από τον τομέα της διείσδυσης του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στις Επιχειρήσεις. Είμαστε λοιπόν τρίτοι (!!!) στη χρήση των ERP και δέκατοι τρίτοι στην αξιοποίηση των CRM. Όμως μετά από αυτές τις επιδόσεις επανερχόμαστε στις γνωστές, κάτω της 16ης θέσης.

Πολύ άσχημες είναι οι θέσει της χώρας στον τομέα «Απασχόληση και Εξειδίκευση» όπου έχουμε θέσεις μεταξύ 24 και 26, σχεδόν τελευταίοι. Φαίνεται χαρακτηριστικά από τις μετρήσει ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι ο πληροφορικά αναλφάβητος. Αυτή ίσως είναι μία από τις βασικές αιτίες που η χώρα δεν λέει να πάρει κεφάλι. Και πώς να μην είναι αναλφάβητος ο Ελληνας στην πληροφορική, αφού δεν την διδάσκεται στο Σχολείο και πρακτικά όλα τα μαθήματα γίνονται στον μαυροπίνακα.

Τέλος οι Δείκτες συμμετοχής του τομέα ICT στο ΑΕΠ και στην Ερευνα-Καινοτομία-Ανάπτυξη παρουσιάζουν μία ασυμμετρία. Ενώ η χώρα είναι πρώτη (1η !!!!) στην ανάπτυξη του τομέα ICT στην Ευρώπη, και τρίτη (3η !!) στην δαπάνη των επιχειρήσεων για υπηρεσίες και υποδομές ICT, ανεξάρτητα αν αυτό μπορεί να αποδοθεί στην υλοποίηση του Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας», στους άλλους τομείς αυτής της κατηγορίας που καταγράφουν δείκτες όπως π.χ ελληνικές εξαγωγές ICT, συμμετοχή του ICΤ στο συνολικό ΑΕΠ ή στο σύνολο της απασχόλησης επανερχόμαστε πάλι στις γνωστές επιδόσεις σχεδόν πρώτοι από το τέλος.

Αυτή τη «ασυμμετρία» απεικονίζεται χαρακτηριστικά στη συγκριτική διακύμανση όλων των δεικτών αξιοποίηση των τεχνολογιών ICΤ της χώρας σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι οι Δείκτες της χώρας, ενώ ξεκινούν από πολύ χαμηλά (χαμηλότερα από όλες τις χώρες) δεν καταφέρνουν παρά να φτάσουν στην ανώτατη επίδοσή τους σχεδόν στο μέσον των θετικών επιδόσεων όλων των άλλων χωρών.

Η συνολική εικόνα των επιδόσεων της Ελλάδας και των χωρών της Ε.Ε. σε διάγραμμα

Επιλέξαμε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δείτε χαρακτηριστικά σε ποιους (πολλούς) τομείς υστερούμε και σε ποιους (περισσότερους) υστερούμε συγκρίνοντάς τους με άλλες χώρες που είναι σαφώς πιο μπροστά από εμάς αλλά και χώρες θεωρητικά και λογικά θα έπρεπε να βρίσκονται πίσω μας.

Για να δείτε τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με άλλες χώρες της Ε.Ε. πατήστε εδώ 

Συμπερασματολογώντας
Οσοι από τους αναγνώστες έχουν ιστορική και στατιστικήμνήμη θα πουν ότι η χώρα έχει κάνει πάρα πολλά βήματα και χρειάζεται να κάνει άμεσα πάρα πολύ περισσότερα και γρηγορότερα. Θα πουν ότι χρειάζεται άμεση επιτάχυνση και ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων της χώρας. Οσο κι αν τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συνεχής επιτάχυνση των προσπαθειών, δεν αρκεί μόνο η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, η οποία κάποτε θα δείξει σημεία κόπωσης και κορεσμού, αλλά απαιτείται άμεσα μία νέα και πολύ πιο δυναμική πολιτική για τον τομέα του ICT στην Ελλάδα που -γιατί όχι- να ξεκινά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Τώρα όσοι δεν έχουν ιστορική και στατιστική μνήμη θα βρουν εύκολα ότι επιχείρημα θέλουν για να αναιρέσουν και να λοιδωρήσουν προσπάθειες χιλιάδων Ελλήνων σε Επιχειρήσεις και Φορείς που προσπαθούν άοκνα εδώ και πολλές δεκαετίες να δουν να πραγματώνονται τα οράματα και οι προσδοκίες τους για μία καλύτερη Ελλάδα. Αυτούς, απλά αγνοήστε τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ





ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Για να δείτε τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα αξιοποίησης υπηρεσιών ICT πατήστε εδώ

Η συνολική εικόνα των επιδόσεων της Ελλάδας και των χωρών της Ε.Ε. σε διάγραμμα

Για να δείτε τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με άλλες χώρες της Ε.Ε. πατήστε εδώ 


ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 195 επόμενη > τελευταία >>