ICT plus
Κυριακή, 19 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

31/7/2008
Οδηγός Greek ICT Market 2008: Πολύ καλές οι επιδόσεις της αγοράς πληροφορικής με αύξηση 16% και 4,4 δισ. ευρώ στο σύνολο των πωλήσεων και καθαρά κέρδη προ φόρων στα 250 εκατ. ευρώ με αύξηση 36%. Στασιμότητα στις τηλεπικοινωνίες με αύξηση 4% στα 12 δισ. ευρώ στο σύνολο των πωλήσεων και 1,6 δισ. ευρώ και αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2008.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», της διεύρυνσης των χρήσεων της ευρυζωνικότητας και της εξάπλωσης των χρήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών επέδρασαν θετικά στο σύνολο των αποτελεσμάτων της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής. Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα του Οδηγού Greek ICT Market, που δημοσιεύονται αποκλειστικά στο ICTPLUS.gr και αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των ισολογισμών των εταιρειών πληροφορικής του 2007, το σύνολο των πωλήσεων θα ξεπεράσει τα 4,4 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές της ελληνικής αγοράς δεν έχουν προηγούμενο και ο προβληματισμός όλων είναι μέχρι πότε η αγορά θα κρατηθεί στο επίπεδο αυτό και κατά πόσο θα δημιουργηθούν νέοι παράμετροι ανάπτυξης καθώς ο βασικός αναπτυξιακός «καταλύτης», το Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας» ολοκληρώνεται, με τις παρατάσεις του, στο τέλος του 2009 χωρίς να είναι βέβαιη ότι η διατήρηση των παραγόντων ανάπτυξης θα συνεχίσει να συντηρεί αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης, που είναι ο μεγαλύτερος στην ευρωπαϊκή αγορά πληροφορικής. Από την πλευρά των τηλεπικοινωνιών η αγορά δείχνει εμφανή πλέον τα σημεία κόπωσης, ωρίμανσης και του οξυμένου ανταγωνισμού. Ετσι ο συνολικός ρυθμός αύξησης των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών ήταν 4% με το σύνολό τους να φτάνει στα 12 δισ. εύρω ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 3% φτάνοντας στα 1,6 δισ. ευρώ.

"Ασπρη μέρα" για τις εταιρείες πληροφορικής
Οι επιχειρήσεις πληροφορικής κάθε κατηγορίας αναζητούν τρόπους, υπηρεσίες νέα προϊόντα και φυσικά νέες αγορές που θα δημιουργήσουν διαρκή ζήτηση υπηρεσιών και προϊόντων καθώς ο ανταγωνισμός που οξύνεται συνεχώς δεν ευνοεί μακροπρόθεσμα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της διάθεσης και εμπορίας προϊόντων, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες και οι διαδικτυακές πωλήσεις δεν αφήνουν παρά ελάχιστα περιθώρια ανάπτυξης μικρότερων αλυσίδων ή αυτόνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η σειρά κατάταξης των επιχειρήσεων πληροφορικής δεν άλλαξε στην κορυφή με την Πλαίσιο Computers στα 382,5 εκατ. ευρώ να έχει «πάρει κεφάλι» και να έχει μεγάλη απόσταση 114 εκατ. ευρώ από την δεύτερη InfoQuest, η οποία φέτος θα ενσωματώσει τα αποτελέσματα της Uni.Systems. Η Πλαίσιο Computers αυξάνει κατά 32% τα καθαρά κέρδη της στα 14 εκατ. ευρώ διατηρώντας και την πρώτη θέση στην κατάταξη της κερδοφορίας του τομέα των ειδών πληροφορικής. Η Intralot, αν και μείωσε τις επιδόσεις της συγκυριακά και λόγω του έντονου ανταγωνισμού, πρακτικά έχει ορίσει την κατηγορία της που είναι μοναδική στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Η Multirama αναρριχήθηκαν ψηλά στις θέσεις της κατάταξηςμε 148 εκατ. ευρώ αλλά οι αυξημένες δαπάνες λειτουργίας νέων καταστημάτων έφεραν αρνητικά αποτελέσματα κατά 2,6 εκατ. ευρώ. Η ΙΒΜ Ελλάς διατήρησε για μία ακόμη φορά την πρώτη θέση στην κατάταξη των πολυεθνικών με τις πωλήσεις της και είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 22% στα 122,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της επίσης κατά 17% στα 5,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις υπηρεσιών, λογισμικού και πολύ λιγότερο των συστημάτων υπολογιστών έχουν διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό την φυσιογνωμία της εταιρείας και την στρατηγική της σε κάθετες αγορές. Η Altec συνεχίζει να αξιοποιεί τις σημαντικές αλλαγές στη δομή της, τις οποίες υλοποίησε πριν μία πενταετία με προφανή στόχο την δραστηριοποίησή της σε κερδοφόρες δραστηριότητες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Τα αποτελέσματα την δικαιώνουν καθώς αύξησε κατά 92% τα κέρδη της παρά την μικρή αύξηση πωλήσεων κατά 9%. Στον Ομιλο Altec θετικά εισφέρει και Microland και οτομέας των τηλεπικοινωνιών, από τον οποίο υπάρχουν περισσότερες επιχειρηματικές και οικονομικές προσδοκίες. Η εικόνα των άλλων εταιρειών είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η παράταση του Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας», η ανάπτυξη σημαντικού αριθμού συστημάτων πληροφορικής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η διεύρυνση των χρήσεων της ευρυζωνικότητας επαρκούν για να διατηρηθεί, έστω και χαμηλότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς πληροφορικής.

Πόλεμος και φθορά στις Τηλεπικοινωνίες
Αντίθετα με την αγορά πληροφορικής η κυρίαρχη θέση του ΟΤΕ και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία δημιουργεί έντονες συνθήκες πίεσης και αυξημένου ανταγωνισμού που δεν ευνοεί, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων. Οι συγχωνεύσεις, που ήδη αποτελούν μονόδρομο για τις εταιρείες στην σταθερή τηλεφωνία δεν δίνουν πλέον εγγυήσεις για την διατήρησή τους στο επιχειρηματικό προσκήνιο. Η περίπτωση της Lannet δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της επικινδυνότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Οι προοπτικές αύξησης της χρήσης της ευρυζωνικότητας και της «ιντερνετικοποίησης» των τηλεπικοινωνιών είναι σαφώς μία ελκυστική προοπτική, η οποία όμως βασίζεται σήμερα στην ανακατανομή των μεριδίων παρά την δημιουργία. Ελπίδες υπάρχουν στα πακέτα υπηρεσιών triple και quadplay όμως η παράμετρος «αντίδραση του κοινού» είναι καθοριστικός παράγοντας σε κάθε νέο εγχείρημα που χρησιμοποιεί και διαφορετικό μοντέλο διάθεσης των υπηρεσιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση η ανταπόκριση του κοινού είναι αυτή που καθορίζει τις επιχειρηματικές προοπτικές, καθώς η δυνατότητα των ελληνικών νοικοκυριών σε νέες δαπάνες ψηφιακών υπηρεσιών επικοινωνίας δεν είναι απεριόριστες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1788 επόμενη > τελευταία >>