ICT plus
Σάββατο, 18 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

3/9/2008
Oι δηλώσεις του ΥΜΕ Κ. Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ Γ. Αλογοσκούφη για τα «Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς»

« Σήμερα ανακοινώνουμε μια πολύ μεγάλης σημασίας πρωτοβουλία. Είναι μια μεγάλης κλίμακας επένδυση της χώρας στις νέες τεχνολογίες. Μιλάμε ουσιαστικά για τις σύγχρονες υπερλεωφόρους των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική υπέρβασης. Από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, αντί να πάει σε ενδιάμεσες σύγχρονες τεχνολογίες, πάει στις πλέον σύγχρονες που υπάρχουν στον κόσμο. Ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σουηδία. Και ακολουθεί τη στρατηγική άλλων επίσης ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι κινούνται προς αυτό τον τομέα. Το έργο είναι πολύ σημαντικό. Και για την καθημερινότητα μας και για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν είναι απλά κάτι ενδιαφέρον για αυτούς που ασχολούνται με τις νέες  τεχνολογίες. Διότι όπως σωστά είπε προηγουμένως ο κ. Αλογοσκούφης, μπορούμε με μια τηλεφωνική σύνδεση να έχουμε όσα τηλεοπτικά κανάλια θέλουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να  έχουμε υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης και τηλεϊατρικής, μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας, -να μιλάμε και να βλέπουμε το συνομιλητή μας- , μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές με τις Τράπεζες και το Δημόσιο. Αυτό αλλάζει την καθημερινή μας ζωή και δίνει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα μας.
Προχωρούμε λοιπόν με στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων, με μελέτη και με προσοχή ώστε το έργο αυτό να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία.
Θέλω να πω πως πρόσφατα κάναμε μια δημοσκόπηση εξηγώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και ζητώντας τη γνώμη των πολιτών:
-Οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά τάσσονται υπέρ του έργου και είναι έτοιμοι, αν θέλετε, να υποστούν και μια μικρή ταλαιπωρία, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο σπίτι τους και να αλλάξουν την καθημερινή τους ζωή.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε  στα οικονομικά στοιχεία του έργου. Θα αναφερθώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, σε κάποια θεσμικά ζητήματα και στα χρονοδιαγράμματα. 

  • Δημιουργούμε ένα Δίκτυο Οπτικών Ινών ανοιχτής πρόσβασης σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Ένα δίκτυο “open access” όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
  • Σε κάθε χρήστη θα φτάνει μία οπτική ίνα που θα του δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps –πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας εύκολης και άμεσης αναβάθμισής του ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. 
  • Επιλέγουμε το Μοντέλο του Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας.
  • Παραχωρούμε την εκμετάλλευση του δικτύου στον Πάροχο Υποδομής για χρονικό διάστημα 30 ετών με στόχο την αποπληρωμή της επένδυσής του. 
  • Εξασφαλίζουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της ελληνικής Πολιτείας
Η  Ελληνική Πολιτεία θα δώσει τα κίνητρα στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομίας , αλλά θα έχει και ένα ρόλο καταλύτη στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί, θα υλοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, από ιδιώτες επενδυτές. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι ενεργός σε τρία επίπεδα:

-Οικονομικές ενισχύσεις – στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αλογοσκούφης.

-Νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις και

-Καθορισμός  τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών

  • Σε  σχέση με τα δύο τελευταία, πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καλύψει νομοθετικά και ρυθμιστικά θέματα για την ομαλή υλοποίηση και διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου των οπτικών ινών. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το Ρυθμιστικό Πλαίσιο
  • Δικαιώματα διέλευσης για νέες και υφιστάμενες υποδομές
  • Απαιτήσεις ανάπτυξης των νέων υποδομών
  • Ανάπτυξη δικτύων με εναέριες καλωδιώσεις
  • Ρυθμίσεις πρόσβασης σε ιδιωτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους  κ.τ.λ.

Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όταν θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του έργου όλα αυτά τα θέματα θα έχουν ρυθμιστεί απολύτως.

Σε σχέση με τις τεχνικές προδιαγραφές:
Αυτή τη στιγμή είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών θα περιλαμβάνει ένα πλήρη οδηγό εγκαταστάσεων εσωτερικών δικτύων οπτικών ινών και θα εξασφαλίζει την διαδικασία εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών σε υφιστάμενα και νέο – ανεγειρόμενα κτίρια.

Επίσης, θα περιγράφει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που άπτονται  θεμάτων όπως:

- Προσβασιμότητας εγκαταστάσεων 
- Επεκτασιμότητας
- Εγκατάστασης και συντήρησης
- Λειτουργικότητας κ.τ.λ.

Θέλω επίσης να αναφερθώ στο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο συγκεκριμένο έργο .

Έως το τέλος του 2008 προχωρούμε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε: 

-Να είναι έτοιμος ένας φάκελος  για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα διαπραγματευθούμε σε σχέση με τη συμβατότητα, με  το Κοινοτικό Δίκαιο  και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ

-Θα προχωρήσουμε επίσης σε Δημόσια Διαβούλευση για το  Φάκελο

-Θα ακολουθήσει η έγκριση του Έργου από Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ.

-Μέσα στο πρώτο  εξάμηνο του 2009 θα προετοιμάσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στον Διαγωνισμό ανάθεσης Συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και με τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ.

-Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε τον Διεθνή Διαγωνισμό για το Έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Δικτύου Οπτικών Ινών. 

Θέλω ακόμη μια φορά να σημειώσω  ότι είναι έργο, που αφορά όλους μας, είτε μένουμε  στις μεγάλες πόλεις, είτε μένουμε στην επαρχία, διότι το έργο αυτό θα καλύψει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και 50 μεγάλες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα προετοιμάζουμε  από κοινού όλα τα Υπουργεία, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων, που θα καλύπτουν ολόκληρη την Ελληνική περιφέρεια.

Οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στην καρδιά των εξελίξεων, Κοινωνικά και οικονομικά. Η Ελλάδα δεν θέλει απλά να ακολουθήσει αυτές τις εξελίξεις, θέλει να είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους. Και  για αυτό το λόγο επιλέγουμε αυτή τη στρατηγική. Τη στρατηγική για την προώθηση των δικτύων οπτικών ινών νέας γενιάς. Είναι μια στρατηγική υπέρβασης, είναι μια στρατηγική πρωτοπορίας. Είναι μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τόπου.

 Είμαι πραγματικά χαρούμενος, που μαζί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη παρουσιάζουμε σήμερα αυτό το σχέδιο, το οποίο όταν σε λίγο χρονικό διάστημα αρχίσει να υλοποιείται, όλοι θα διαπιστώσουν πόσο θα αλλάξει τα πράγματα στη χώρα μας».

ΑΡΧΕΙΟ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 195 επόμενη > τελευταία >>