ICT plus
Κυριακή, 19 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

24/11/2008
Οριακή ανάκαμψη στο ταμπλώ του Χρηματιστηρίου για τις μετοχές της Πληροφορικής μετά την συνεχή πτώση του τελευταίου διμήνου. Προφανείς επιφυλάξεις για την πορεία της ζήτησης σε όλα τις επί μέρους αγορές. Χωρίς σαφείς ενδείξεις η πορεία της ζήτησης υπηρεσιών και προϊόντων το 2009. Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αποχώρησης εταιρειών από το Χρηματιστήριο, εάν συνεχιστεί η πτώση των μετοχών. Ευχές για «μη κατάρρευση» εταιρειών, που θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων.

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η IDC, διεθνής εταιρεία αναλύσεων και στρατηγικής της αγοράς ICΤ, εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης κατά το 2009 στο 2,6% σε σχέση με το 5,9% στις αρχές του χρόνου, σχεδόν το σύνολο της αγοράς είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό ακόμη και για την επίτευξη του κατώτερου ρυθμού ανάπτυξη που ανακοινώθηκε από την εταιρεία. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλα τα οικονομικά αποτελέσματα του γ! τριμήνου 2008, οι εκτιμήσεις για την πορεία τους μέχρι το τέλος του έτους είναι εξαιρετικά μετρημένες, καθώς μπορεί μεν να διατηρηθεί μέρος της ανοδικής πορείας του έτους, όμως τα προμηνύματα για ύφεση το επόμενο έτος είναι αισθητά.  
 
Μπορεί οι διεθνείς εταιρείες, όπως η IDC, να εκτιμούν ότι αναμένεται σημαντική επιβράδυνση σε διεθνές επίπεδο για τις δαπάνες στον χώρο των συστημάτων και των υπηρεσιών πληροφορικής, όμως σε περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική οι εκτιμήσεις αυτές χάνουν την ακρίβειά τους, καθώς οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά καθορίζονται από σειρά παραγόντων που είναι αδύνατον να προβλεφθούν. Χαρακτηριστική είναι η πορεία των μετοχών πληροφορικής, οι οποίες καταγράφουν όπως και όλες οι μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεγάλες απώλειες από την ανώτατη τιμή του 2008 μέχρι σήμερα. Στο κλείσιμο της Παρασκευής, 21ης Νοεμβρίου η κατάσταση παρουσίασε συνολικά ορατή βελτίωση από την κατώτατη τιμή του 2008, όμως η κατάσταση για πολλές μετοχές παραμένει δύσκολη.

Βλέπουν μέχρι και αποχώρηση
Σύμφωνα με απόψεις μεγαλομετόχων εταιρειών πληροφορικής το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ταμπλώ με δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο των μετοχών που υπάρχει στη διασπορά θα πρέπει να θεωρείται πιθανό, από τη στιγμή που η πτωτική πορεία των μετοχών συνεχιστεί. Οι μέτοχοι που διατύπωσαν αυτές τις απόψεις υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί σήμερα να φαίνεται δύσκολη στην ουσιαστική εφαρμογή της, όμως από τη στιγμή που η αξία μίας μετοχής δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα ελάχιστο μέρος της πραγματικής αξίας της εταιρείας, η έξοδος εν όψει μακρόχρονης ύφεσης είναι μία λύση για την διατήρηση της «αξίας» της εταιρείας.

Τα ίδια στελέχη σχεδόν αποκλείουν την πιθανότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς σε αυτή την χρονική περίοδο το ύψος των υποχρεώσεων και η εξυπηρέτησή τους είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που εμποδίζει τις όποιες σοβαρές (όσες κι αν είναι αυτές) συζητήσεις που αφορούν «προσεγγίσεις» επιχειρήσεων και Ομίλων. Επίσης διατυπώνονται απόψεις που εκτιμούν ότι η κατάρρευση έστω και μίας μεγάλης εταιρείας, μπορεί να επιφέρει σημαντικές και σοβαρές επιπτώσεις στην «λεπτή ισορροπία» που επικρατεί σήμερα στην αγορά πληροφορικής.

Οσον αφορά την παρέμβαση και τη σημασία των δημόσιων έργων πληροφορικής, επιχειρηματίες και επικεφαλής εταιρειών πληροφορικής δεν πιστεύουν ότι για το 2009 θα υπάρξει καθοριστική επίδραση στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής αγορά πληροφορικής από τον χώρο των δημοσίων έργων. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, οι προσφυγές, ο έντονος ανταγωνισμός, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και η απουσία ουσιωδών παρεμβάσεων πλαίσιο  δεν επιτρέπουν καθοριστικές παρεμβάσεις που θα είχαν ορατά και άμεσα αποτελέσματα στην επιτάχυνση της υλοποίησης των δημοσίων έργων πληροφορικής. Από την άλλη πλευρά διατυπώνονται αμφιβολίες, αν οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών πληροφορικής που διαθέτουν με την ένταξή τους στις Δράσεις του νέου Ε.Π., καθώς απαιτείται η συμμετοχή τους με κεφάλαια, τα οποία σήμερα αξιοποιούνται εξ ολοκλήρου στις δαπάνες λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας η τεχνολογία έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές οικονομίες και παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη περαιτέρω κερδών, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δαπάνες για είδη πληροφορικής θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2009, απλά σε πιο αργό ρυθμό, από ότι αναμενόταν”. Αναφορικά με τις δαπάνες πληροφορικής σε κάθε γεωγραφική περιοχή οι αναλυτές της IDC, σημειώνουν πως η αύξηση δαπανών στην Ιαπωνία, στη Δυτική Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθει περίπου στο 1% κατά το 2009. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να εμφανίζουν σημαντικές δαπάνες σε πληροφορική, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα από τα διψήφια ποσοστά που είχαν προβλεφθεί πριν από καιρό.

Το λογισμικό και οι υπηρεσίες είναι οι πιο ανθεκτικοί τομείς στην παρούσα κρίση. Οι δαπάνες για εξοπλισμό, με εξαίρεση τα συστήματα αποθήκευσης (storage), αναμένεται να μειωθούν.

Μέχρι το 2012, η IDC αναμένει τις δαπάνες για πληροφορική να εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο 6% και υπολογίζει, ότι στο μεταξύ θα χαθούν περίπου 300 δις. δολάρια από την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης των δαπανών πληροφορικής.

Για να δείτε τον πίνακα με την πορεία των μετοχών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών πατήστε εδώ 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1788 επόμενη > τελευταία >>