ICT plus
Σάββατο, 18 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

19/12/2008
Δυσμενή στοιχεία για τον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Το πρώτο δελτίο οικονομικής συγκυρίας για τον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα ανακοινώθηκε από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο: 

  • Όπως συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κατά τον Νοέμβριο, αντίστοιχα πτωτικά κινείται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί πανευρωπαϊκά.
  • Οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από την οικονομική κρίση, σε σχέση με το σύνολο των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου.

Σε συνδυασμό με άλλα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον τομέα ΤΠΕ, στόχος του δελτίου οικονομικής συγκυρίας είναι να:

  • πληροφορεί για την πραγματική κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και τις τάσεις που διαμορφώνονται στον τομέα ΤΠΕ,
  • σκιαγραφεί το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου,
  • υποστηρίζει τη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, στο πλαίσιο του σχετικού ερευνητικού έργου που εκπόνησε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, δημιούργησε έναν δείκτη οικονομικού κλίματος ειδικά για τον τομέα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αξιοποιώντας μεθοδολογία της κοινής εναρμονισμένης έρευνας που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG ECFIN) στα 27 κράτη-μέλη. Ο δείκτης, ο οποίος θα μετριέται στο εξής από το Παρατηρητήριο σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ και το ΙΟΒΕ και θα ανακοινώνεται σε τριμηνιαία βάση, εντάσσει τον τομέα ΤΠΕ στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας:

  • την τρέχουσα κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας,
  • καθώς και τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις εξελίξεις στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος εξετάζει τόσο τους κλάδους της Βιομηχανίας και του Λιανικού Εμπορίου, όσο και τις Υπηρεσίες. Σημειώνεται επίσης ότι στη σύνθεση του δείκτη λαμβάνεται υπόψη και η άποψη των καταναλωτών για τη δική τους οικονομική κατάσταση (τρέχουσα αλλά και μελλοντική), τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία των τιμών, την ανεργία, την αποταμίευση, αλλά και την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές αγορές εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. Παράλληλα, για κάθε έναν από τους εξεταζόμενους κλάδους, αναπτύχθηκαν αντίστοιχοι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών για το σύνολο της Βιομηχανίας, των Υπηρεσιών και του Εμπορίου στον τομέα ΤΠΕ, οι οποίοι και συγκρίνονται με τους γενικούς δείκτες  επιχειρηματικών προσδοκιών για κάθε τομέα της οικονομίας που εκδίδει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που προκύπτουν από την πρώτη μέτρηση και ανάλυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στον τομέα ΤΠΕ και των τριών δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών ανά κλάδο έχουν ως εξής:

Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τομέα ΤΠΕ
Όπως συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας έτσι και στους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών το κλίμα φαίνεται να επιδεινώνεται διαρκώς. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΤΠΕ τον Νοέμβριο κινείται καθοδικά και διαμορφώνεται στις 92,2 μονάδες από τις 109,3 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση μετά τον Μάρτιο του 2003. Το ίδιο συμβαίνει  άλλωστε και στο διεθνές περιβάλλον όπως δείχνουν οι αντίστοιχες έρευνες της DG ECFIN, καθώς οι δείκτες οικονομικού κλίματος προσεγγίζουν ιστορικά χαμηλά. Από τους επιμέρους τομείς ΤΠΕ που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του γενικού κλίματος, παρατηρείται καθολική υποχώρηση των προσδοκιών, η οποία είναι εντονότερη στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου και των Υπηρεσιών, στους δύο τομείς οι οποίοι συνεισφέρουν δηλαδή πάνω από 80% στη μεταβολή του δείκτη. Ο δείκτης προσδοκιών στη Βιομηχανία του κλάδου επίσης αμβλύνεται, ωστόσο πιο ήπια, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο ανακόπτει την πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών και σταθεροποιείται μεν, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΤΠΕ


Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης
Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (πηγή: ΙΟΒΕ) τον Νοέμβριο σταθεροποιείται σε χαμηλά επίπεδα, στις -55 μονάδες, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες στο σύνολο της ΕΕ και της Ευρωζώνης υποχωρούν οριακά. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που στις περισσότερες από αυτές εξασθενεί τον Νοέμβριο. Οι προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και την οικονομική κατάσταση της χώρας κατά τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται οριακά. Σε ότι αφορά την πρόθεση αποταμίευσης, αυτή ενισχύεται, με το 20% να δηλώνει ότι είναι πιθανό να αποταμιεύσει εντός του επόμενου έτους, ενώ χαμηλή είναι η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες. Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες καταναλωτές για το επίπεδο της ανεργίας που εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί τους προσεχείς 12 μήνες.

Επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο Υπηρεσιών ΤΠΕ
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ τον Νοέμβριο καταγράφει έντονη πτώση των 17 μονάδων και διαμορφώνεται στις 117,7 μονάδες από τις 123 τον προηγούμενο μήνα, επίδοση που υστερεί πλέον σημαντικά του μακροχρόνιου μέσου όρου του δείκτη για την περίοδο 2002-2007 (122,3 μονάδες). Η υποχώρηση των προσδοκιών και στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οφείλεται τόσο στην επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησής τους και τη ζήτηση, όσο και στις δυσοίωνες προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ζήτησης στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Άλλωστε η εξέλιξη αυτή συγκλίνει με την υποχώρηση του δείκτη τον Νοέμβριο στο σύνολο των Υπηρεσιών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση στις Υπηρεσίες ΤΠΕ είναι ηπιότερη σε σχέση με την αντίστοιχη στο σύνολο των Υπηρεσιών (στις 84,6 μονάδες από 92,2 μονάδες τον Οκτώβριο). Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η «κρίση» έχει επηρεάσει λιγότερο τις Υπηρεσίες ΤΠΕ σε σχέση με το σύνολο των Υπηρεσιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις επιχειρήσεις από άλλους κλάδους των Υπηρεσιών που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο.

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ και στο σύνολο των Υπηρεσιών


Επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ τον Νοέμβριο υποχωρεί στις 94,8 μονάδες από τις 115,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας έτσι τη χαμηλότερη επίδοση μετά τον Απρίλιο του 2002 (73,3 μονάδες), η οποία όμως είναι ανώτερη της αντίστοιχης του συνόλου των κλάδων του Λιανικού Εμπορίου που κινείται επίσης καθοδικά (77,1 μονάδες από 88,7 μονάδες τον Οκτώβριο). Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πτώσης σε όλα τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Έτσι, υποχώρηση καταγράφεται τον Νοέμβριο στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου, αλλά και τις προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ και το επίπεδο των αποθεμάτων δηλώνεται υψηλό για την εποχή από περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ και στο σύνολο του Λιανικού Εμπορίου


Επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο της Βιομηχανίας ΤΠΕ
Πτώση καταγράφει και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ τον Νοέμβριο, φθάνοντας τις 77,8 μονάδες από τις 83,8 μονάδες τον Οκτώβριο, επίδοση χαμηλότερη του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2000-2007 (98,5 μονάδες). Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλουν όλα τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας που διαμορφώνουν το σχετικό δείκτη. Συγκεκριμένα, υποχώρηση καταγράφεται τόσο στις τρέχουσες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για το επίπεδο των παραγγελιών τους, όσο και στις εκτιμήσεις τους για το ύψος των αποθεμάτων τους, με τις προβλέψεις σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής να εμφανίζονται περισσότερο δυσοίωνες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εξάλλου, και στο σύνολο της Βιομηχανίας καταγράφεται περαιτέρω υποχώρηση τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να βρίσκεται πολύ κοντά σε εκείνον της Βιομηχανίας ΤΠΕ (76,8 μονάδες). Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τμήμα του τομέα ΤΠΕ με τη μικρότερη συμβολή στην εικόνα του τομέα, καθώς ένας πολύ μικρός αριθμός επιχειρήσεων δραστηριοποιείται σε αυτόν.

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ και στο σύνολο της Βιομηχανίας


ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1788 επόμενη > τελευταία >>