ICT plus
Κυριακή, 19 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

13/1/2009
Αδυναμία προβλέψεων για την φετινή πορεία της ελληνική αγοράς Πληροφορικής. Επικρατούν τα δυσοίωνα σενάρια, όμως η προσδοκία ανάπτυξης έρχεται από την έναρξη του ΕΣΠΑ και την χρηματοδότηση Δράσεων για Επιχειρήσεις, αλλά και έργα που θα τονώσουν τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. "Ανάσα" από την ενίσχυση με 100 εκατ. ευρώ της "ΚτΠ"Α.Ε για πληρωμές έργων από την Ε.Γ Ψηφιακού Σχεδιασμού.

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις διεθνών Οργανισμών μελετών και εκτιμήσεων για την αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ότι το 2009 θα παρουσιάσει εξαιρετικά δυσοίωνα αποτελέσματα για την ελληνική αγορά με μηδενικό ακόμη και με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Ομως εκφράζονται βάσιμες εκτιμήσεις ότι τελικά η φετινή χρονιά δεν θα είναι τόσο δυσοίωνη για τις επιχειρήσεις πληροφορικής. Αν και σε κάθε χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ δύο Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης η αγορά πληροφορικής έχανε σημαντικό μέρος από το ρυθμό ανάπτυξής της, το γεγονός ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα δεν υπάρχει απόλυτη απραξία όσον αφορά την εισροή πόρων από τα δημόσια έργα στην αγορά μετριάζει αυτή την εκτίμηση.

Σύμφωνα με απόψεις ψύχραιμων στελεχών της αγοράς πληροφορικής «μία καλύτερη συνεργασία φορέων του δημοσίου, της Ε. Γ για την Κοινωνία της Πληροφορίας και αγοράς θα ήταν ικανή να μειώσει την απουσία έργων και ενισχύσεων προς τις Επιχειρήσεις του 2009. Μία ανάλογη κίνηση θα είχε σαν συνέπεια την αναστροφή της αρνητικής πορείας της αγοράς, την οποία δεν αμφισβητεί κανείς σήμερα, με βασικό στόχο από τα μέσα του χρόνου και μετά να υπάρχουν έργα σε υλοποίηση και πλήρως ενεργοποιημένο το ΕΣΠΑ όσον αφορά την πληροφορική».

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι «υπουργεία, υπηρεσίες και Φορείς με μεγάλες ανάγκες σε υποδομές και κυρίως σε υπηρεσίες πληροφορικής όπως τα υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών, Παιδείας, Ανάπτυξης κ.α θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η συνεργασία με την Ε.Γ Ψηφιακού Σχεδιασμού και την αγορά πληροφορικής είναι απαραίτητη για να μετριαστούν τα δυσμενή αποτελέσματα στον κλάδο και την απασχόλησή του αλλά και για να υπάρξει διασφαλισμένη υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για το ΕΣΠΑ». Η θέση αυτή όμως προϋποθέτει ευρεία συναίνεση και διαδικασίες που δεν καθυστερούν, όπως και καλύτερο εσωτερικό συντονισμό από την πλευρά των δημόσιων φορέων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στο υπουργείο Παιδείας την τελευταία οκταετία δεν έχουν γίνει βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξης της Πληροφορικής στην Μέση Εκπαίδευση και ότι τα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής έχουν αφεθεί στην τύχη τους, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές θέσεις και τα προγράμματα που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί.

Ανάλογες είναι και οι παρατηρήσεις για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων στον χώρο της Υγείας και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς με αυτές τις κινήσεις είναι δυνατόν να έχουμε υψηλό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να μην συνεχίσει το 5 έως 7% του 2008, αλλά δεν θα είναι σε μηδενικά επίπεδα, έτσι όπως τα έχουν προβλέψει οι διεθνείς οργανισμοί που τα τελευταία χρόνια συχνά δεν επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών πληροφορικής, που έχουν συνολική εικόνα της αγοράς, εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 4 έως 6%, αν γίνουν έγκαιρα οι κατάλληλες κινήσεις.  
 

ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1788 επόμενη > τελευταία >>