ICT plus
Κυριακή, 19 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

19/1/2009
«Επί τέλους μόνοι! … Με τα προβλήματα». Αγώνας δρόμου για να ενεργοποιηθούν οι δημόσιοι φορείς και ο ιδιωτικός τομέας για τα έργα της «Ψηφιακής Στρατηγικής». Η «ακινησία» δαπανών πληροφορικής σε Τράπεζες και Μεγάλες Επιχειρήσεις μεγεθύνει το ενδιαφέρον των έργων του ΕΣΠΑ. Ανακούφιση στις εταιρείες πληροφορικής από την ενίσχυση της «ΚτΠ» Α.Ε. με 100 εκατ. ευρώ. Τα προβλήματα ρευστότητας δημιουργούν προβλήματα ακόμη και σε έκδοση εγγυητικών επιστολών.

«Εφυγαν οι γιορτές των Χριστουγέννων, μπήκε ο καινούργιος χρόνος, έγινε ο ανασχηματισμός, ανάλαβαν οι υπουργοί, ανέλαβε και ο Ομπάμα και τώρα επί τέλους μόνοι με τα …προβλήματα!». Αυτό το γλαφυρό όσο και αντιπροσωπευτικό σχόλιο βρίσκεται μέσαις άκραις στα στόματα των περισσοτέρων αν όχι όλων των ανθρώπων της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι δύο αγορές βράζουν σε διαφορετικά με καζάνια αλλά στην ίδια μεγάλη φωτιά της ύφεσης. Ξεκινώντας πρώτα από την αγορά πληροφορικής τα μηνύματα από βασικούς τομείς που είχαν «αιμοδοτήσει» σταθερά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της τελευταία τετραετία (2005-2008) όπως οι Τηλεπικοινωνίες, οι Τράπεζες, και μεγάλες Επιχειρήσεις έχουν σιγήσει, όσον αφορά τις προβλέψεις τους για τις δαπάνες πληροφορικής το 2009. Κανείς από τις εταιρείες πληροφορικής δεν θέλει να σκεφτεί ότι είναι ποτέ δυνατόν να μηδενιστούν, αλλά όλοι είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Για μείωση 60% μιλάνε οι πιο αισιόδοξοι για τους περισσότερους μεγάλους λογαριασμούς, οι οποίοι αναθεωρούν εκ βάθρων την στρατηγική προμηθειών και επενδύσεων προκειμένου να πετύχουν και την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους αλλά και την αποδοτικότερη ανάπτυξη νέων αλλά απαραίτητων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Στροφή στα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά με ελάχιστες προτάσεις έργων
Η κατάσταση, κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, μπορεί να μην διαφέρει σε πολλά από τις αντίστοιχες των άλλων ετών κατά τις οποίες ελάχιστες ήταν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία κάθε χρονιάς. Όμως υπήρχε η προσδοκία της ανάπτυξης. Στην δεκαετία που κλείνει φέτος από τη μία η άνοδος του Χρηματιστηρίου, (βέβαια ακολούθησε η κατακρύμνισή του), η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η υλοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η ανάπτυξη του Ιντερνετ και άλλα είχαν δημιουργήσει διαδοχικά κύματα προσδοκίας. Σήμερα μόνο η έναρξη της υλοποίησης του ΕΣΠΑ, μπορεί να δημιουργήσει μία, έστω και πολύ μικρότερη, αμυντική γραμμή στην ύφεση που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της ελληνικής οικονομίας. 

Εχουμε τονίσει από αυτό το βήμα ότι άμεσα ο κλάδος πρέπει να καταθέσει μία συνεκτική και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση στα πλαίσιο της σημερινής κατάστασης, η οποία θα αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, αλλά και την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Γ Ψηφιακής Στρατηγικής έχουν υποβληθεί ελάχιστες προτάσεις για ένταξη έργων στα «νήματα» της Ψηφιακής Στρατηγικής, απόδειξη ότι εάν δεν κινητοποιηθούν άμεσα Φορείς καιΚΥΡΙΩΣ η Αγορά (εταιρείες Πληροφορικής και Συμβούλων) το τετράμηνο που θα μεταφραστεί αμέσως μετά σε εννιάμηνο μπορεί να πάει με μηδενικές δαπάνες στο ΕΣΠΑ για έργα πληροφορικής. Και λέμε εννιάμηνο διότι οι ευρωεκλογές, το πριν μια το μετά προεκλογικό κλίμα και το καλοκαίρι δεν είναι ότι καλύτερο για έργα πληροφορικής και συνέπεια συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες παρέμβασης για την σχεδιασμό ενεργειών που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση. Βέβαια υπάρχει η καταλυτική αιτιολογία που έρχεται από αναγνώστη της στήλης ότι «αν λειτουργούσε το ΤΕΜΠΜΕ, θα μιλούσαμε για εντελώς διαφορετικές συνθήκες και κινήσεις. Μέχρι όμως να ξεκινήσει το Ταμείο έχουμε να δούμε πολλά», διαπίστωση που απεικονίζει απτά τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς πληροφορικής και όχι μόνο. Σχεδόν το σύνολο της αγοράς έχει πολύ επιφυλακτικές εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους με την προσδοκία κοντά στον Μάρτιο να έχει αποσαφηνιστεί η πορεία ίσως και του εννιαμήνου.

Προσδοκίες για δημόσια έργα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας
Εκτιμήσεις αναστροφής του κλίματος εντοπίζονται σε έργα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας (άνω των 5 εκατ. ευρώ) σε τομείς του Δημοσίου όπως στις Μεταφορές, στην Ναυτιλία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στις Εφορείες, στα Σχολεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό κ.α τα οποία συνολικά για το 2009 μπορούν να δώσουν αρχικές δαπάνες στις εταιρείες πληροφορικής πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ερωτηματικό παραμένει αν ισχύει από την πλευρά εταιρειών η ανάπτυξη έργων μέσω ΣΔΙΤ, τομέας στον οποίο είχαν υποβληθεί προτάσεις και πλαίσιο συνεργασίας από την πλευρά των εταιρειών, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.



ΑΡΧΕΙΟ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 1788 επόμενη > τελευταία >>