ICT plus
Κυριακή, 19 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

GREEK ICT MARKET

17/12/2012
«Φρενάρει» η ύφεση (-4%) στις πωλήσεις και σε ελεύθερη πτώση (-833%) τα κέρδη στην αγορά Πληροφορικής. "Φως στο Τούνελ" για σταδιακή ανάκαμψη από το 2014 με την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Στο 1,52 δισ. ευρώ το σύνολο της αγοράς ΙΤ, το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ελεύθερη πτώση των κερδών της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, όπου για τις 50 πρώτες εταιρίες καταγράφονται απώλειες 175,8 εκατ. ευρώ στην κερδοφορία τους, η οποία από συνολικά κέρδη 21,2 εκατ. ευρώ κέρδη γύρισε σε 155 εκατ. ευρώ συνολικές ζημίες καταγράφοντας πτώση (σαν αριθμητικό μέγεθος) κατά 833%. Η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά πληροφορικής δεν χωρά πλέον καμίας περιγραφής ή περαιτέρω ανάλυσης, καθώς όπως έχουμε ήδη καταγράψει και αναφέρει, αν δεν μειωθούν έστω και στο ελάχιστο οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία, ο κλάδος της Πληροφορικής θα συνεχίσει την σημερινή του πορεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ετήσιου Οδηγού Greek ICT Market στο σύνολο της ελληνικής αγοράς πληροφορικής το 2011 ξεπέρασε οριακά το 1,5 δισ. ευρώ και για το τέλος του 2013 εκτιμάται ότι οι απώλειες θα αγγίζουν συνολικά το 10%. Οι εκτιμήσεις του hardware οριοθετούν την στροφή του κλάδου Πληροφορικής στην ανάκαμψη το 2014 με σαφή δείγματα το 2013. Αυτή η εκτίμηση δεν σημαίνει πως η σταδιακή στροφή θα αφορά όλες ανεξαρτήτως τις εταιρείες και θα επηρεάσει ταυτόχρονα και ισοδύναμα όλους τους επί μέρους τομείς της αγοράς Πληροφορικής.

Σαφώς κερδισμένος και πρώτος που θα κινηθεί με θετικό πρόσημο είναι το τομέας των δημοσίων έργων πληροφορικής, καθώς είναι ο μόνος που έχει μπροστά του «αδιάθετα» πάνω από 500 εκατ. ευρώ από όλο το ΕΣΠΑ για έργα και δαπάνες πληροφορικής, αν υποθέσουμε ότι το ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του και στις ημερομηνίες που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

Παράλληλα σε θετική τροχιά θα κινηθεί και ο τομέα των υπηρεσιών, χωρίς όμως να περιμένουμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Αιτία η βαθιά ύφεση στον ιδιωτικό τομέα, που δεν επιτρέπει μεγάλες επενδύσεις σε ΙΤ, παρά μικρές επεκτάσεις και συντήρηση των ήδη εγκαταστάσεων που λειτουργούν. Σύμφωνα με τον ετήσιο Οδηγό Greek ICT Market το 2011 οι δαπάνες για υπηρεσίες ΙΤ μειώθηκαν συνολικά κατά 14,6% σε ετήσια βάση. Ανάλογη μείωση κατά 12,8% είχε και ο τομέας του τυποποιημένου εμπορικού λογισμικού που αφορά άδειες χρήσης και συμβόλαια πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών. Σημαντική μείωση όσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε ζήτηση είχε και ο τομέας του hardware, που κατέγραψε μείωση 26,4% σε ετήσια βάση. Το ζήτημα για την αγορά υλικού είναι ότι μπορεί να αυξηθεί σε τεμάχια τερματικών (Η/Υ, tablets, smartphonesκ.α) όμως η μεγάλη μείωση στην τιμή αγοράς δεν μπορεί να ισοσκελιστεί και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο τομέας του hardware δεν θα επανέλθει τουλάχιστον για μία πενταετία στο επίπεδο του 2010 και η κερδοφορία του θα διατηρηθεί στα σημερινά χαμηλά επίπεδα (έως 1,5% το μέγιστο). Με τις τεχνολογικές δαπάνες σε συνεχή πτώση ο ετήσιος Οδηγός Greek ICT Market εκτιμά πως οι βασικοί δείκτες τις ελληνικής αγοράς ΙΤ (όπως π.χ απασχόλησης, νέων επιχειρήσεων κ.α) δεν θα στραφούν εύκολα σε ανοδική πορεία. Μοναδική εξαίρεση οι εταιρίες που ήδη έχουν στραφεί σε διεθνείςαγορές και έχουν αποκτήσει διείσδυση σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλωστε η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, η οποία είχε αγνοηθεί και υποβαθμιστεί την τελευταία δεκαετία είναι ίσως η μόνη διέξοδος ανάπτυξης για ένα αξιόλογο μέρος της αγοράς ΙΤ στην Ελλάδα.

Για να δείτε τα αποτελέσματα των 
50 πρώτων εταιρειών πληροφορικής
για τη διετία 2010-11
ΠΑΤΗΣΤΕ 
Ε Δ Ω

ΑΡΧΕΙΟ - GREEK ICT MARKET

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 3 επόμενη > τελευταία >>