ICT plus
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

GREEK ICT MARKET

16/4/2015
Θετική αναστροφή στην συνολική κερδοφορία των εισηγμένων πληροφορικής το 2014 με δείγματα ανάκαμψης στις πωλήσεις. Οι ασταθείς συνθήκες της Οικονομίας όμως δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.




Προς το παρόν η ελληνική αγορά Πληροφορικής φαίνεται να προσπερνά τις χειρότερες χρονιές του 2012 και 2013, που συνοδεύθηκαν από μεγάλη μείωση πωλήσεων και γιγάντωση των ζημιών. Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής για το 2014, οι συνολικές πωλήσεις τους παρουσιάζουν σταθεροποίηση και ελαφρά ανάκαμψη με αύξηση 6% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ καταγράφεται εντυπωσιακή αναστροφή στην συνολική κερδοφορία με αξιοσημείωτα κέρδη 37 εκατ. ευρώ το 2014 από σημαντικές ζημιές 26 εκατ. ευρώ το 2012.

Παρά το γεγονός πως οι εισηγμένες [ και φυσικά και οι μη ] εταιρείες πληροφορικής σε μία τετραετία έχουν χάσει πάνω από το 40% των εσόδων τους χωρίς κανείς να μπορέσει να προσδιορίσει, έστω και αόριστα, το χρονικό όριο της σταθερής ανάκαμψης, το 2014 πρέπει να θεωρηθεί ότι η αγορά έχει φτάσει στο κατώτατο σημείο της.

Παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις κύριες πηγές εσόδων της αγοράς πληροφορικής οι επιχειρήσεις, οι οικιακοί χρήστες, οι Τράπεζες και ο δημόσιος τομέας έχουν περιορίσει ή και ελαχιστοποιήσει τις δαπάνες ειδών και υπηρεσιών πληροφορικής, η χαμηλή ζήτηση και οι τελευταίες πληρωμές του ΕΣΠΑ φαίνεται πως διατηρούν προοπτικές σταθεροποίησης και ανάκαμψης με την έναρξη του ΣΕΣ.

Οι συνθήκες της αγοράς πληροφορικής
Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν δαπανούν τα ελάχιστα δυνατά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς μηχανογραφικά και οι συμφωνίες για νέες εγκαταστάσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμό ή συντηρήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 60%, όμως το 2014 καταγράφηκαν αρκετές σημαντικές εγκαταστάσεις Παρά την εμφανή και πρακτικά μόνιμη μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων η ζήτηση διατήρησε επαρκή επίπεδα ζήτησης για να μπουν έστω και «αναιμικές» παραγγελίες. Αν και οι οιωνοί για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες, π.χ κλείσιμο 350 χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, οι εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών προσαρμόσθηκαν, έστω και πολύ απότομα, στις νέες συνθήκες.

Οι Τράπεζες μετά τις συγχωνεύσεις περιόρισαν δραματικά τις δαπάνες τους και με τις ελάχιστες δυνατές δαπάνες για συστήματα και ενοποιήσεις συστημάτων δίνουν κάποια ανάσα στην αγορά. Ο τομέας του hardware στςι Τράπεζες δεν φαίνεται ότι θα δώσει εύκολα νέες δαπάνες, καθώς η μείωση του αριθμού των καταστημάτων και των αναγκών των κεντρικών συστημάτων δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο «Νιαγάρας» των προμηθειών υλικού έχει μετατραπεί σε ποταμάκι. .

Η οικιακή κατανάλωση εκτιμάται ότι έχει περιοριστεί τουλάχιστον κατά 40%, η μείωση των τιμών, η διάδοση των φθηνών τάμπλετς και η διατήρηση παλαιότερων συσκευών έχει δείξει τα αποτελέσματα στην κατά κεφαλήν δαπάνη για ψηφιακές συσκευές. Η Δράση του υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών για δωρεάν τάμπλετς έδωσε σημαντική ανάκαμψη στα έσοδα των αλυσίδων στο τέλος του 2014. Το «βαρόμετρο» αυτής της αγοράς είναι η «Πλαίσιο Computers», η Multiram,  η Public και οι αλυσίδες των εταιρειών κινητής, οι οποίες αν και είδαν δεχθεί τα «κύματα» από το τσουνάμι της ύφεσης, παρουσίασαν αξιόλογα σημεία ανάκαμψης. Η «Πλαίσιο Computers» παρουσιάζει ισχυρή αντοχή στην κερδοφορία της, η οποία αυξάνεται, όπως και οι πωλήσεις της.

Τα έργα του δημόσιου τομέα, που αποτελούν τη «σανίδα σωτηρίας» για αρκετές εταιρείες, έδωσαν έσοδα το 2014 μετά από καθυστερήσεις σε προκηρύξεις και τελικές παραλαβές. Από το 2013 βρίσκονταν σε αναμονή έργα 700 εκατ. ευρώ [ με «κορμό» το «Σύζευξις» και τα «Ρούραλς» που κατακυρώθηκαν τελικά ], σημαντικό μέρος των οποίων κατακυρώθηκε. Το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών πληροφορικής και επικοινωνιών για τα δημόσια έργα θα συνεχίσει να αυξάνεται για πολλές εταιρείες, που τα βλέπουν πως την βασική διέξοδο στην παρατεταμένη κρίση της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι συγκεκριμένες προοπτικές ανά τομέα της αγοράς πληροφορικής σε συνδυασμό με την ασφυξία της ρευστότητας και της αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεων, δίνει αρκετές ελπίδες εξόδου από το αδιέξοδο της ύφεσης, όμως όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη δεν υπάρχει διορατική στρατηγική εξόδου και ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς από την νέα Κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να εξαφανίσει αυτά τα ελάχιστα σημεία ανάκαμψης που φάνηκαν το 2014.

Ουσιαστικά η μόνη ορατή πηγή μεσοπρόθεσμων εσόδων είναι η άμεση επιτάχυνση υλοποίησης και πληρωμής των τελευταίων έργων του ΕΣΠΑ και φυσικά η έναρξη του ΣΕΣ. Όμως μέχρι να ενεργοποιηθεί η μηχανισμός υλοποίησης του ΣΕΣ, η αγορά πληροφορικής κινδυνεύει να επανέλθει στην παλιά καθοδική πορεία της με επιπτώσεις που είναι ήδη γνωστές στην μείωση των θέσεων εργασίας και στην διακοπή δραστηριοτήτων μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

Γιάννης Χαλαβαζής




Για να δείτε τα ετήσια αποτελέσματα
των εταιρειών Πληροφορικής για το 2014
πατήστε 
ΕΔΩ


ΑΡΧΕΙΟ - GREEK ICT MARKET

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 3 επόμενη > τελευταία >>