ICT plus
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

20/4/2007
Σε άβολο καναπέ κάθεται ο ΟΤΕ

Για όσους γνώριζαν τα πράγματα από μέσα η απόσυρση της επιθυμίας, και όχι της επίσημης πρότασης της AustriaTelecom για στρατηγική συνεργασία με τον ΟΤΕ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Σχεδόν πάνω από χρόνο τα μηνύματα, που έφθαναν από την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, ήταν δυσάρεστα. Η Telefonica, η DeutscheTelecom και η FranceTelecom, οι τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που θεωρητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως στρατηγικοί επενδυτές και τεχνολογικοίεταίροι του ΟΤΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έδειχναν ότι το ενδιαφέρον τους υπήρχε παρά μόνο σε δημοσιογραφικά κείμενα. Η AustriaTelecom δεν ήταν συμβατή με τις κυβερνητικές επιλογές. Ετσι όλα όσα με περισσή επικοινωνιακή τεχνική είχαν στηθεί, σαν ένα καλοσχεδιασμένο σκηνικό, ξεθώριασαν. Ακόμη και η πολυπόθητη απορρόφηση της Cosmote, που θα δημιουργούσε ένα τηλεπικοινωνιακό γίγαντα στα Βαλκάνια, δείχνει απόμακρη.

Όλες οι προσδοκίες με μιας διαψεύσθηκαν και απομείναμε μόνοι μας ως «αγορά ανάδελφος». Φαίνεται ότι κανένας δεν βάζει τα λεφτά του, αν δεν έχει το πάνω χέρι. Στην περίπτωση του ΟΤΕ η άρνηση για την παραχώρηση του management ήταν καθοριστική. Κάπου η εξέλιξη της υπόθεσης βολεύει την κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία. Δεν παραχώρησε το management, αποφεύγοντας τους μύδρους της αντιπολίτευσης και της συνδικαλιστικής ηγεσίας για «ξεπούλημα» και «έλεγχο» των στρατηγικών τομέων της χώρας στα μονοπωλια. Αποφεύγει τις χρονοβόρες διαδικασίες μίας ομολογουμένως μεγάλης συμφωνίας και προετοιμάζει τη διάθεση μετοχών από το Χρηματιστήριο σε μία εποχή που η μετοχή του ΟΤΕ έχει κάνει ένα καλό και αποδοτικό ράλι. Επίσης διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός κι αν εμφανιστούν τα fund-μέτοχοι και ζητήσουν, πράγμα απίθανο, αναλογική εκπροσώπηση στη Διοίκηση.

Οι εξελίξεις, μετά την απουσία ενδιαφέροντος από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είναι προβλέψιμες και σχεδόν προδιαγεγραμμένες. Απομένει να περάσουν οι επόμενοι δύο το πολύ τρεις μήνες για να δούμε αν το αυτονόητο επαληθευθεί. Από όλη αυτή την ιστορία η Κυβέρνηση δεν βγαίνει χαμένη, γιατί με το placement υλοποιεί την υπόσχεση των αποκρατικοποιήσεων και ενισχύει τα κρατικά έσοδα περίπου με 1,2 δις ευρώ, αν η τιμή-στόχος της μετοχής διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. Αρα ο πολιτικός στόχος θα επιτευχθεί. Απομένει να δούμε τι σημαίνει το placement για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Εκ πρώτης όψεως η διαφορά μεταξύ στρατηγικού επενδυτή και placement είναι τεράστια. Άλλο είναι να επενδύσει μερικά δισ. ευρώ π.χ η Telefonica στον ελληνικό ΟΤΕ και άλλο να πουλάς τις μετοχές του στο ταμπλώ. Χαμένη προφανώς είναι συνολικά η ελληνική αγορά, που έχασε μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει θέση στο ευρωπαϊκό σαλόνι των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και για τον ΟΤΕ να κάτσει σε έναν μεγαλύτερο "καναπέ" από τη στιγμή που η ελληνική αγορά δεν προσέλκυσε τους μεγάλους οργανισμούς. Ετσι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να κάθεται στον "άβολο" βαλκανικό καναπέ του, στον οποίο θα τον στριμώχνουν και οι ανταγωνιστές του. 

Γιάννης Χαλαβαζής

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 54 επόμενη > τελευταία >>