ICT plus
Πέμπτη, 16 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

4/5/2007
Αλλα τα μάτια του Ινδού . . .

Αλλα τα μάτια του Ινδού . . .

Πέρασαν στα «μεσαία» των εφημερίδων οι ανταλλαγές επισκέψεων Ινδών και Ελλήνων πολιτικών αξιωματούχων και υπουργών. Θα μου πείτε ότι έτσι γίνεται, διότι είδηση συνήθως δεν βγαίνει από αυτές τις επισκέψεις. Δεν είναι δα και η επίσκεψη του Πούτιν για τον αγωγό του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης! Πήγαμε εμείς με τον Αλογοσκούφη. Ηρθαν αυτοί με τον Πρόεδρό του παρακαλώ και είδαν τον Σιούφα. Υπογράψαμε και κάτι συμφωνίες συνεργασίας και πατσίσαμε. Θα μου πείτε ήρθε ολόκληρος ο Πρόεδρος της δεύτερης σε πληθυσμό χώρας στον κόσμο και δεν έγινε τίποτα; Κάτι έγινε! Υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας! Μην απορείτε, γιατί έχουμε πολλούς κοινούς τομείς να συνεργαστούμε. Ποια είναι αυτοί. Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας οι τομείς των ΑΠΕ (των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δηλαδή), της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών, της Βιοτεχνολογίας, της Διαστημικής Ερευνας, της Χημικής Παραγωγής και της Τεχνολογίας είναι οι τομείς που υπάρχουν πολλά κοινά. Μην απορείτε και μην προσπαθήσετε να ειρωνευτείτε. Η συμφωνία αυτούς του τομείς προβλέπει.

Οποιος όμως μπήκε στον κόπο, εγώ ήμουν ένας από αυτούς, να δει πως είναι διαρθρωμένη η Κυβέρνηση της Ινδίας και ορισμένες άλλες λεπτομέρειες θα έβλεπε μερικά στοιχεία μάλλον θα του δημιουργούσαν σφίξιμο στο στομάχι. Αρχικά μην ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπερνά το 1 δισ. νοματαίους. Σχεδόν πλησιάζει την Κίνα. Είναι μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη πυκνότητα κατοίκων στο τετραγωνικό χιλιόμετρο. Διοικείται ως Συνομοσπονδία και άρα έχει την ανάγκη μίας σύνθετης γραφειοκρατικής κρατικής δομής και αυξημένο αριθμό υπουργείων. Μην βιάζεστε όμως. Εχει περίπου πενήντα υπουργεία. Εμείς έχουμε αναλογικά πολύ περισσότερα. Περίπου είκοσι. Τώρα για να δείτε πως βλέπουν εκείνοι (επαναλαμβάνουμε ότι ξεπερνούν το 1 δισ. σε πληθυσμό και έχουν μεγάλο αριθμό μεταναστών) τη διάρθρωση των υπουργείων τους και τους τομείς της Τεχνολογίας σας πληροφορούμε ότι :

Λοιπόν στην Ινδία υπάρχουν τα εξής Υπουργεία που έχουν αρμοδιότητες στον ευρύτερο χώρο της Τεχνολογίας, Καινοτομίας, Ανάπτυξης, Επικοινωνιών κ.α. :

1. Το Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής με τμήματα Ταχυδρομείων, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εμείς τέτοιο δεν έχουμε αλλά έχουμε το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΥΜΕ), που δεν ασχολείται όμως με τις Τηλεπικοινωνίες, γιατί ασχολείται με τον ΟΤΕ το υπουργείο Οικονομίας. Για την πολιτική ανάπτυξης στις Τηλεπικοινωνίες δεν ασχολείται το ΥΜΕ,αλλά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

2. Το Yπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, κάτι σαν το δικό μας Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ).

3. Το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Εμείς έχουμε τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας που υπάγεται στο ΥΠΑΝ, αλλά οι Επιστήμες και η Πανεπιστημιακή Ερευνας υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Κάτι πήγε να γίνει με την ίδρυση ελληνικού υπουργείου Καινοτομίας, αλλά μάλλον το έφαγαν τα ομόλογα.

4. Το υπουργείο Πληροφόρησης και ΜΜΕ. Τέτοιο έχουμε και εμείς.

5. Υπουργείο βαρειάς Βιομηχανίας και Δημοσίων Επιχειρήσεων. Τέτοιο δεν έχουμε, αλλά μάλλον μερικές αρμοδιότητες τις έχει το ΥΠΑΝ.

Μη θέλετε τώρα λεπτομέρειες πως η Ινδία έγινε πόλος έλξης επενδύσεων από τον χώρο της Πληροφορικής και της Καινοτομίας. Μην ακούτε μόνο το επιχείρημα της φθηνής εργασίας. Δεν είναι μόνο εκεί το θέμα. Οι άνθρωποι εκεί, κρατικοί υπάλληλοι, γραφειοκράτες, πολιτικοί, επιχειρηματικό κλίμα είναι προσανατολισμένοι στη χρήση της Τεχνολογίας. Γνωρίζουν τη σημασία της έννοιας «επένδυση», «υψηλή τεχνολογία», «απασχόληση», «καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό». Εμείς εδώ κάπου έχουμε χάσει τη μπάλα σε άλλους λαβυρίνθους και περιπλανιόμαστε αενάως μπας και κάποιος από μηχανής θεός μας βγάλει από τα σημερινά και μελλοντικά αδιέξοδα.

Πολύ καλές οι ανταλλαγές συμφωνιών. Όμως για όσους έψαξαν πίσω από τις φανερές «αγελάδες του Γάγγη» κατάλαβαν ότι τελικά «άλλα τα μάτια του Ινδού» . . .

 

 

 

 

 

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 54 επόμενη > τελευταία >>