ICT plus
Πέμπτη, 16 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

27/4/2007
Οι πατάτες του Καποδίστρια (3)

Το διάβασμα των στατιστικών χρειάζεται φυσικά τεχνικές γνώσεις αλλά και ορισμένες φορές θέλει και έμπνευση. Όπως είπαμε στις δύο προηγούμενες αναφορές οι μέχρι σήμερα τρόποι με τους οποίους αυξάνεται η διείσδυση του Ιντερνετ στην Ελλάδα, από ένα σημείο και μετά, έχουν λιγότερα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες πληθυσμού, οι οποίες παρουσιάζουν την μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» στις προτροπές να αξιοποιήσουν το Ιντερνετ. Φαίνεται ότι αυτές οι ομάδες δεν θα ενδώσουν εύκολα στις προτροπές και στα «θέλγητρα» των ψηφιακών υπηρεσιών, εκτός κι αν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όσο εύκολα χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Βλέπετε ότι το κινητό τηλέφωνο, όσο περίπλοκο κι γίνει, δυσκολεύεται να αλλάξει τηβασική του λειτουργία για την οποία αγοράζεται. Το αριθμητικό πληκτρολόγιο δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και η χρήση του. Αντίθετα ο υπολογιστής και η χρήση του ίντερνετ ή των κάθε είδους διαχειριστών μηνυμάτων έχει κάποια, έως μεγάλη, δυσκολία.

Η δυσκολία αυξάνεται, όσο αυξάνεται η ηλικία των χρηστών. Πιο είναι το πιο δύσκολο; Να μάθει η γιαγιά να τηλεφωνεί από το κινητό ή να χρησιμοποιήσει τον Explorer ή οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον αναζήτησης ιστοσελίδων στο ίντερνετ; Επειδή η απάντηση είναι προφανής, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι από ένα σημείο και μετά η αύξηση της διείσδυσης του ίντερνετ στον ελληνικό πληθυσμό θα αντιμετωπίσει την ανάσχεση των μεγάλων ηλικιών. Ετσι οι μεγάλες ηλικίες απαντούν συνήθως «Δεν μου χρειάζεται» στην ερώτηση «Γιατί δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ;» Όμως αν είχαν άμεση πρόσβαση στο ιντερνετ από μία απλή τερματική και φυσικά φθηνή συσκευή που με ένα απλό interface θα τους καθοδηγούσε σε βασικές εφαρμογές αναζήτησης και υπηρεσιών μάλλον τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όχι μόνο στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε πολλά νοικοκυριά.

Για να αυξηθεί η διείσδυση του Ιντερνετ φαίνεται ότι δεν αρκεί η χαμηλή τιμή. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σήμερα δίνουν αρκετά φθηνές και (κάπως) γρήγορες συνδέσεις. Δεν θα ξεκινήσουμε τώρα συζήτηση για την ταχύτητα. Από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σου λέει ότι «δεν χρειάζεται το ίντερνετ», είτε είναι γρήγορο είτε είναι αργό, η υπόθεση θέλει άλλη προσέγγιση. Απλά πρέπει να του δείξεις, που το χρειάζεται. Αν ο Ελληνας καταλάβει ότι κερδίζει χρόνο, χωρίς φυσικά να παιδεύεται στην ουρά, δεν είναι ανόητος να επιμένει. Όταν όμως διαπιστώνει ότι η «γείωση» της κλασικής Δημόσιας Διοίκησης είναι ισχυρότερη του ίντερνετ και του υπολογιστή, τότε είναι προφανές τι θα διαλέξει.

Αρα κατά τη γνώμη μου ο Ελληνας δεν ευθύνεται και τόσο πολύ που η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης. Αν δεν δει προφανή οφέλη, όπως είδε από την κινητή τηλεφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο να αγοράζουν πακέτα duo ή tripleplay και να μην χρησιμοποιούν το ίντερνετ αλλά μόνο την τηλεφωνία. Την επόμενη χρονιά ίσως δούμε έμπρακτα αν τα παραπάνω ισχύουν ή θα πρέπει οι Κυβερνώντες να δανειστούν πρακτικές του Καποδίστρια για να πείσουμε τον Ελληνα να χρησιμοποιήσει το Ιντερνετ.

Γιάννης Χαλαβαζής

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 54 επόμενη > τελευταία >>