ICT plus
Τρίτη, 14 Μαίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

1/5/2020
Απλές «αγοραίες» διαπιστώσεις με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της Forthnet. Λεπτομέρειες που πρέπει να τις δείτε "αλλιώς".

 

Tα τελευταία οκτώ χρόνια, από τότε που άρχισε η μακρόσυρτη υπόθεση «μπαίνει επενδυτής στην Forthnet» έχουν γραφτεί πολλά και θα συνεχίσουν να γράφονται περισσότερα, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός για την διεκδίκηση της εταιρείας από εγχώρια και διεθνή σχήματα, οι «ειδικές αναλύσεις» έχουν την τιμητική τους.

Το ictplus.gr παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των «παικτών» της αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, πόσω δε μάλλον της Forthnet για την οποία πορεία έχουμε αποκτήσει ξεχωριστή εμπειρία στην εκτίμηση των εξελίξεων. Επίσης μετά από πολλά [πάρα πολλά, ήδη άνω των 35] χρόνια εμπειρίας στην πιάτσα μπορούμε και αποκωδικοποιούμε πολλές ειδικές και σύνθετες λεπτομέρειες, που κρύβονται πίσω ανακοινώσεις, δημοσιεύματα, φήμες και επιδιώξεις, στοιχεία που πάντα τα παρουσιάζουμε με τον τρόπο μας στους δεκάδες χιλιάδες των αναγνωστών μας που ανήκουν στο κοινό των ΤΠΕ, της Τεχνολογίας, της Επενδυτικής Κοινότητας, σειράς άλλων σημαντικών τομέων της επιχειρηματικότητας και όχι μόνο.

Οριοθετώντας τα «μεν» και τα «δεν»
Aπό αυτό το σημερινό «ραπόρτο» θα επιχειρήσουμε να σας παρουσιάσουμε ένα «σαμαράηζ» [summarize] των σχολίων και αναφορών που ακολούθησαν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Forthnet σε γλώσσα που ίσως αποκλίνει μίας συμβατικής δημοσίευσης.

Κατά πρώτον, αναφέρθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι «η Forthnet αντέχει». Και όντως αντέχει. Εδώ και επτά [μπαίνει στα οκτώ!] χρόνια χωρίς απολύτως κανένα οικονομικό έρεισμα και αρωγή από τους μετόχους της, χωρίς πρόσβαση σε τραπεζική «γραμμή» ρευστότητας, χωρίς την ευρύτερη στήριξη που έχουν οι εταιρείες με ισχυρούς μετόχους με δυνατότητες πολιτική ή και οικονομικής επιρροής.

«Αντέχει η Forthnet» λοιπόν, έχοντας μία Διοίκηση που κάθε μέρα δοκιμάζεται στις «συμπληγάδες» των πιέσεων και των συνεχών προσκομμάτων που αποσκοπούν στην εσωτερική και ευρύτερη αποδόμηση των όποιων «αναχωμάτων» διαθέτει η εταιρεία. Και φυσικά από κοντά και το προσωπικό της, που παρά την δικαιολογημένη αβεβαιότητα αποδεικνύει ότι έχει αντοχές και αποθέματα σθένους.

Και τα ανωτέρω δεν αποτελούν «ροδοπέταλα», αλλά ακριβοδίκαιες διαπιστώσεις που τις δικαιούνται οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση της Forthnet για να μπορούν σήμερα οι Τραπεζίτες να διαπραγματεύονται, όπως διαπραγματεύονται ορισμένοι, για την πώληση των «θέσεών» τους σε αξίες που ανταποκρίνονται στην σημερινή «πραγματική πραγματικότητα» των σημερινών συνθηκών της ελληνικής Οικονομίας.

Οι εύκολες και επιλεκτικές αναγνώσεις
Όπως αναφέραμε πριν είναι πολύ εύκολο να δεις το ποτήρι μισοάδειο, ενώ υπάρχει νερό στην κανάτα και μπορεί να το γεμίσει. Ετσι είναι πάρα πολύ εύκολο να «οχυρωθείς» πίσω από τις αυστηρά τυπικές και λογιστικά διατυπωμένες διαπιστώσεις π.χ του Ορκωτού Λογιστή, ο οποίος πρέπει να είναι «βασιλικότερος του βασιλέως» με τηνForthnet, ειδικά αυτή την περίοδο που τα πάντα σε αυτή είναι στο μικροσκόπιο και στην "θεσμική κανονικότητα".

Και φυσικά έκθεση της Ernst Young για τα οικονομικά αποτελέσματα [δείτε τα δίπλα δεξιά] οφείλει να προειδοποιήσει για την «ουσιώδη αβεβαιότητα» σχετικά με τη συνέχιση της δραστηριότητας (going concern) της εισηγμένης εταιρείας.

Μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό;
Προφανώς όχι.
 
Μάθαμε από δημοσιογραφικές αναλύσεις [«εισαγωγικά» δεν βάζουμε] ότι ο Ορκωτός Λογιστής τόνισε πως
«η εταιρεία και ο Όμιλος δεν προχώρησαν σε αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων ύψους 78,5 εκατ. ευρώ και 255,0 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και έχουν απεικονιστεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις πλέον τόκων ύψους 5,4 εκατ. ευρώ και 19,2 εκατ. ευρώ»!

Και φυσικά δεν τα πλήρωσε !
Και γιατί να τα πληρώσει ;

Από την στιγμή που
οι κάτοχοι των δανειακών υποχρεώσεων,
οι Τράπεζες δηλαδή που είναι και παράλληλα
και Μέτοχοι αλλά και απόλυτοι ρυθμιστές
της «οικονομικής ζωής» της Εταιρείας,
διαπραγματεύονται να τις πουλήσουν
[σ.σ: τις δανειακές υποχρεώσεις]
στον υποψήφιο επενδυτή,
γιατί να πληρωθούν
από την Εταιρεία
οι παλαιές και "βαριές" δόσεις ?!

Φυσικά και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες «πλέον τόκων ύψους 5,4 εκατ. ευρώ και 19,2 εκατ. ευρώ», όπως αναφέρει η Εκθεση και τονίζεται ιδιαίτερα στις «αναλύσεις» κάποιων ενημερωτικών portals. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως ακόμη και οι πρωτοετείς σπουδαστές ΙΕΚ Λογιστικής γνωρίζουν πως αυτές, και οι όποιες επόμενες επιβαρύνσεις, δεν πρόκειται να πληρωθούν. Και δεν πρόκειται να πληρωθούν, γιατί το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων [Κεφάλαιο, Τόκοι και Τόκοι στους Τόκους] θα «κουρευτεί» τουλάχιστον 80% με βάση τις τελευταίες σαφείς και σοβαρές εκτιμήσεις. 

Επίσης ο νέος μέτοχος της Forthnet θα ζητήσει [και φυσικά θα πάρει] μακρά περίοδο χάριτος, όπως και δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους για την εξυπηρέτηση των νέων και κατά πολύ πιο αλαφρών δανειακών βαρών της Εταιρείας. Αλλωστε η πανδημία θα ανοίξει νέες ευνοϊκές "γραμμές" χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Και για να μην το κουράζουμε ! Υπάρχει κάποιος που να ισχυρίζεται ότι η Forthnet δεν έχει πληρώσει πανάκριβα την αρχική δανειοδότηση για την εξαγορά της πλατφόρμας του Filmnet, από την οποία προήλθαν οι αρχικές βαριές υποχρεώσεις της  ? 

Kαι βέβαια και φυσικά το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του Ομίλου θα υπερέβαινε το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων. Αν δεν το υπερέβαινε η Forthnet δεν θα ήταν σε αυτή την κατάσταση !
Είναι σαν το χρέος της Ελλάδας ! !
Υπερβαίνει κατά 200% το ΑΕΠ της !!!
Όπως και στην Ιαπωνία και σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.
Η Ελλάδα μπήκε σε μνημόνιο.
Η Ιαπωνία όχι.

Eκείνο που είναι προφανές είναι ότι
από την στιγμή που οι Τράπεζες
έχουν τον μετοχικό έλεγχο της Forthnet,
η Εταιρεία δεν είναι καθόλου εύκολο,
όπως ελπίζουν μερικοί και ορισμένοι,
να πάθει πιστωτικό «ατύχημα».

Και είναι προφανές,
ακόμη και σε αδαείς περί τα τραπεζικά δρώμενα,
πως οι Τράπεζες θα εξελιχθούν δύσκολα
σε «ιδανικούς αυτόχειρες»,
παρά το γεγονός ότι
αυτό έδειχνε
[ και δείχνει ακόμη ]
η επταετής καθυστέρηση και βάλε
στην απεμπλοκή τους από την Forthnet.

Η αθέτηση των υποχρεώσεων και η πραγματικότητα
Ο Ορκωτός Ελεγκτής, η ΕΥ εν προκειμένω, επισημαίνει και σωστά πως η εταιρεία και ο Όμιλος Forthnet παρουσίαζαν αρνητική καθαρή θέση ύψους 79,4 εκατ. ευρώ και 226,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Και προφανώς αμφισβητείται η ικανότητα της εταιρείας και του Ομίλου να ολοκληρώσουν την αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων και την επάρκεια κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και του Ομίλου. Φυσικά και ισχύει αυτό σύμφωνα με τις λογιστικές λογικές και εηθώτα. Όμως μην επαναλάβουμε πως η ανωτέρω κατάσταση εκλείπει οριστικά από την στιγμή που θα «κουρευτούν» δάνεια και υποχρεώσεις σε τόκους με την είσοδο Επενδυτή, την οποία είσοδο καθυστερούσαν [για ποιο λόγο αλήθεια ?!] οι ίδιες οι Τράπεζες και συγκεκριμένα η Alpha Bank σύμφωνα με ανακοίνωσης της Alter Ego Media, η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Υπάρχουν και θετικά? Και βέβαια
Ο Ορκωτός Ελεγκτής, η ΕΥ εν προκειμένω, αναφέρει πως
«αναγνωρίζει την διαδικασία αναγνώρισης των εσόδων και ιδιαίτερα την αναγνώριση των δεδουλευμένων εσόδων και των εσόδων επομένων χρήσεων ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα ελέγχου». Αρα αποδέχεται αξίες και ποσά που η Διοίκηση έχει εγγράψει ως απαιτήσεις, κυρίως από πελάτεςκαι συμβάσεις, γιατί και εκεί διατυπώθηκαν «αμφισβητήσεις».
Εδώ η ΕΥ «έκοψε τον βήχα» σε πολλούς,
που έπαιζαν με την κεφαλαιοποίηση
του κόστους των συμβάσεων.

Επίσης αναγνωρίστηκε ότι
η πολυπλοκότητα της κοστολόγησης
«πηγάζει κυρίως από την παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών, την αλλαγή των τιμοκαταλόγων κατά τη διάρκεια της χρήσης, την πολυμορφία των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρονται καθώς και του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαχειρίζεται η Εταιρεία και ο Όμιλος». Δηλαδή αναγνωρίζεται « η υποκειμενικότητα των κρίσεων και εκτιμήσεων που διενεργούνται από τη Διοίκηση της εταιρείας και του Ομίλου».

«Τις πταίει»? Μα αυτός που αποφασίζει!
Οι αναφορές καταγράφουν και σωστά [ευτυχώς] πως
«χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να καταλήξουν οι Τράπεζες
σε προτάσεις που εξ αρχής ήταν στο τραπέζι»,
κάτι που γράφουν εδώ και χρόνια ΜΜΕ με ψύχραιμες φωνές,
που δεν έχουν εξαρτήσεις και «κωλύματα».

Και μπορεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος να δήλωσε πως  όλο αυτό το διάστημα υποστήριζε και υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή για τα exposures των δανειστριών τραπεζών [όντως], όχι μόνο καλύπτοντας όλα τα σχετικά αιτήματα ενημέρωσης μέσω των συμβούλων των τραπεζών μας, αλλά και με «ενεργητική προσέγγιση και ενημέρωση πιθανών υποψήφιων επενδυτών», ωστόσο όλα τα δεδομένα δείχνουν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να καταλήξουν οι Τράπεζες σε προτάσεις που εξ αρχής ήταν στο τραπέζι.

Επίσης να αναφέρουμε και να τονίσουμε πως
αν ήθελαν οι Τράπεζες και υπήρχαν διαθέσιμα τα μετρητά
[ δύο διαφορετικοί παράγοντες ] η υπόθεση "εξαγορά"
θα είχε τελειώσει ήδη.

Και φυσικά όταν η Forthnet έχει,
παρά τις απώλειες από τον ανταγωνισμό και
την δυσκολία να προβληθούν μαζικά
οι υπηρεσίες της στην τηλεόραση, 
 893 χιλιάδες συνδρομητές,  661 χιλιάδες μοναδικούς πελάτες, 
 551 χιλιάδες συνδρομητές broadband,  457 χιλιάδες συνδρομητές
Pay TV λιανικής και χονδρικής σε Ελλάδα και Κύπρο, 
σταθερότητα των εσόδων από εταιρικούς πελάτες και 
 ενίσχυση [σχεδόν 6%] των εσόδων διαφήμισης
κάθε άλλο παρά προβληματικές παραμέτρους τις λες.

Και φυσικά έπεσαν οι πωλήσεις της !
Και για μία φορά έγινε "σημαία ευκαιρίας"
των μόνιμων, σταθερών και "επιδοτούμενων" επικριτών.
Προφανώς και θα έπεφταν οι πωλήσεις. Για ακόμη μία χρονιά.
Είναι δυνατόν σε αυτόν τον ανταγωνισμό, σε αυτήν την αγορά
να αυξήσει η Forthnet τις πωλήσεις
χωρίς κινητή τηλεφωνία και ρευστότητα ?

Ούτε ο Χουντίνι δεν θα μπορούσε
να "δραπετεύσει" από τέτοια "λούμπα".
Και ο Πάνος ο Παπαδόπουλος,
μπορεί να προσομοιάζει σε Κλιντ Ηστγουντ
στην σκηνή του τέλους  "Για μία χούφτα δολάρια",
[ Ε Δ Ω   σας θυμίζουμε την σκηνή του έργου ]  
αλλά Χουντίνι δεν είναι !

Αρα, αν οι Τράπεζες επιμένουν σε αυτή την κατάσταση,
οι πωλήσεις της Forthnet  δεν θα δουν εύκολα "ρηκάβερυ"

Δεν θα μπούμε ούτε

 ·  Στα παρασκήνια της αποχώρησης της Αlter Ego του Ευάγγελου Μαρινάκη από τη διεκδίκηση της Forthnet λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας και των βαρέων χαρακτηρισμών και υπονοούμενων που διατύπωσε η εταιρεία του εφοπλιστή για το εντεταλμένο στέλεχος της AlphaBank, Θεόδωρου Αθανασόπουλου. Όμως θα τονίσουμε ότι η χρονίζουσα παρελκυστική τακτική των Τραπεζών, ανάλογα με την χρονική περίοδο και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, ευθύνεται αποκλειστικά και απόλυτα για την σημερινή κατάσταση της Forthnet.
 ·  Στους ενδότερους πολιτικούς, προσωπικούς, επιχειρηματικούς και προσωπικούς παράγοντες που επηρέασαν τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, συσχετισμούς, επιρροές και ισορροπίες.

Και δεν θα μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες,
γιατί θα χρειαστούμε χιλιάδες «σελίδες»,
αρκετές από τις οποίες σας τις παραθέτουμε δίπλα και δεξιά.

Τα μόνα σίγουρα είναι τα εξής δύο:
 ·  Καλό θα είναι όσοι αδημονούν για την τωρινή κατάληξη των διαπραγματεύσεων των Τραπεζών με την United Partners της BC Partners να περιμένουν και να κάνουν υπομονή. Με βάση την υπερεπταετή εμπειρία έχουμε δρόμο ακόμη.
 ·  Η Διοίκηση και τα πεπραγμένα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κρίνονται από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων και μόνο από αυτήν. Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει αμφισβητήσει στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων την Διοίκηση του Πάνου Παπαδόπουλου.  

Τέλος από την στιγμή που ο Ορκωτός Ελεγκτής
χαρακτηρίζει ως «λιγότερο ανησυχητικές»
τις οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας
[
ανησυχεί για όσα εμείς σας αναφέραμε προγενέστερα],

μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι «η Forthnet αντέχει».

Και κάτι τελευταίο.

Η BC Partners φαίνεται ότι κατάθεσε την καλύτερη "έβερ"
πρόταση για την εξαγορά των τραπεζικών συμμετοχών και 
την αντιμετώπισης των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet.
 Οι αρχικές εκτιμήσεις λένε ότι η συμφωνία θα γίνει.

Την θέλει μέχρι και η AlphaBank. 
Ιδωμεν και αναμένομεν.

Για να ξεκινήσουν τα επόμενα σενάρια.
Αυτά της ενοποίησης των τηλεπικοινωνιακών 
επιχειρηματικών σχημάτων της αγοράς.
Από το 2023 και βλέπουμε.






 ictplus.gr





ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 54 επόμενη > τελευταία >>