ICT plus
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΕ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ?
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ (ΑΝΩ ΤΟΥ 70%)
ΠΟΛΥ (ΑΠΟ 60 ΕΩΣ 70%)
ΑΡΚΕΤΑ (ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 60%)
ΜΕΤΡΙΑ (ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50%)
ΛΙΓΟ (ΑΠΟ 30 ΕΩΣ 40%)
ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30%)

SCRIPTA MANENT

12/8/2020
Βαρύτατες οι οικονομικές επιπτώσεις από την ματαίωση της ΔΕΘ και άλλων Εκθέσεων της Helexpo. Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη από τις δυσοίωνες προοπτικές. Η Διοίκηση της Helexpo εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις.

 

 

Το βαρύ οικονομικό πλήγμα, που θα υποστεί η Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες και ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης.

Ηδη τα κρούσματα στην περιοχή Θεσσαλονίκης έφθασαν τα 300 από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι προχθές


Κάτω από το βάρος των σοβαρών ενδείξεων για την κλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα με απρόβλεπτες επιπτώσεις, επικράτησαν οι αρνητικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για την διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ. Ετσι δεν εγκρίθηκε ούτε το ενδιάμεσο σενάριο, δηλαδή η διατήρησης μόνο του επιχειρηματικού μέρους της ΔΕΘ με B2B συναντήσεις. Τελικά αποφασίστηκε η ματαίωση συνολικά της Εκθεσης, όπως αποκλειστικά αποκάλυψε το πρωί της Δευτέρας το ictplus.gr, με την πραγματοποίηση μόνο της ομιλίας του πρωθυπουργού σε περιορισμένο ακροατήριο.

Βαριές οικονομικές επιπτώσεις
Οι απώλειες για την οικονομία της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση της ΔΕΘ υπολογίζονται σε άμεσα έσοδα στα 50 εκατ. ευρώ και ευρύτερα στα 100 εκατ. ευρώ από παράπλευρες και συγγενείς απώλειες. Οι οικονομικές απώλειες προμηνύονται σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία η αγορά της πόλης έχει γονατίσει από τα αποτελέσματα της καραντίνας από τον κορονοϊό και της παρατεταμένης ύφεσης που επιτείνεται από την παντελή απουσία τουριστών.

Οι κλάδοι της ξενοδοχειακής φιλοξενίας και της εστίασης, που περίμεναν εναγωνίως την ΔΕΘ για να «ρεφάρουν» όπως - όπως τις απώλειες είναι για μία ακόμη φορά τα «θύματα» της ακύρωσης της Εκθεσης. Αν υπολογιστεί πως τα τελευταία οκτώ τουλάχιστον χρόνια τα ξενοδοχεία της πόλης κατά τη διάρκεια του 10ημέρου της ΔΕΘ κατέγραφαν υψηλές πληρότητες, μέχρι το 100%, είναι φανερό ότι ο κορονοϊός δίνει το δεύτερο χτύπημα, «χαριστική βολή», στη φετινή περίοδο. 

Εξ ίσου τεράστια είναι η ζημιά για τα εμπορικά καταστήματα, που επίσης περιμένουν την Εκθεση για να δουν ρευστό στο ταμείο τους. Εκτός από τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο η Θεσσαλονίκη θα απωλέσει τις στρατηγικές ευκαιρίες μία διεθνούς διοργάνωσης που της δίνει σημαντικούς πόντους στους τομείς εξωστρέφειας και προβολής, καθώς κάθε Σεπτέμβριο αποτελεί το εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό «κέντρο» της χώρας.

Η ΔΕΘ χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό πολύπλευρο εμπορικό και επιχειρηματικό  γεγονός της χώρας, το οποίο εξελίσσεται και προσαρμόζεται σημαντικά την τελευταία δεκαετία με σημαντικά μέσο και μάκρο πρόθεσμα οφέλη για την οικονομία της χώρας και ειδικότερα της Μακεδονίας. Στην 94χρονη ιστορία της δεν πραγματοποιήθηκε μόνο από το 1941 έως και το 1950, στα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, ενώ διοργανώθηκε κανονικά το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.

Επίσης, παρά τη στροφή των τελευταίων χρόνων σε δράσεις και γεγονότα που απευθύνονται σε μαζικό κοινό, σίγουρα χάνεται μια καλή ευκαιρία για επιχειρηματικές συμφωνίες, σε μια συγκυρία μάλιστα που μέχρι την κρίση του κορονοϊού φαινόταν ιδανική, καθώς τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, μετά τις τιμώμενες χώρες ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, οι οποίες έδωσαν σημαντική ώθηση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Για μια «στενάχωρη απόφαση» έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Αναστάσιος Τζήκας, προσθέτοντας ότι «ο εκθεσιακός φορέας αναζητά πλέον εναλλακτικούς τρόπους για να καλυφθεί έστω ένα μέρος των απωλειών τόσο για την πόλη όσο και για την ίδια την εταιρεία, για την οποία η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων, που φτάνουν στα 4 εκατ. ευρώ», όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάϊ.
Για ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης αναφερόμενο στην ακύρωση της 85ης ΔΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί υπό τον φόβο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, γεγονός που έχει δημιουργήσει απογοήτευση στις τάξεις του βιοτεχνικού κόσμου.

«Η δημόσια υγεία προέχει ωστόσο η πανδημία έχει αφήσει από το προηγούμενο διάστημα ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο που τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνοντας πως «το ΒΕΘ αποτελεί έναν φορέα που στηρίζει διαχρονικά τη διοργάνωση της ΔΕΘ και θα συνεχίσει να το πράττει».  Και συνεχίζει πως «θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Περιμένουμε με την έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης του επιχειρείν για την περιοχή μας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα να στηριχτεί και η δυνατότητα ενός εναλλακτικού τρόπου διοργάνωσης της ΔΕΘ».

Την απογοήτευση του κλάδου των Επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο Μιχάλης Ζορπίδης και καταλήγει:
«Ωστόσο, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς  να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον Πρωθυπουργό».

Ευκολη αντιπολίτευση. Εντονες αντιδράσεις επαγγελματικών Φορέων
Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, υποστήριξε ότι «η ακύρωση της φετινής 85ης ΔΕΘ, όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του τουρισμού. Υστερα από ένα δύσκολο καλοκαίρι, οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης πνίγηκαν στο Βατερλό της κυβερνητικής ανεπάρκειας».

Σίγουρα αυτό που μετράει και έχει δυσαρεστήσει τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης είναι ότι η απόφαση για την ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, δίνει την εντύπωση ότι ελήφθη πρόχειρα, αιφνιδιαστικά και βεβιασμένα, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις από όλες τις πλευρές. Η αλήθεια είναι πίσω από τις δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που αναφέρεται πως «οι συνέπειες για την οικονομία, ειδικά της Θεσσαλονίκης, έχουν πολλαπλασιαστικό και σωρευτικό χαρακτήρα, καθώς η πόλη όχι μόνο στερείται από το μείζον πολιτικοοικονομικό γεγονός που τη χαρακτηρίζει εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά θα σημειωθούν άμεσες και έμμεσες απώλειες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Με ανάλογες δηλώσεις υποδέχθηκε την απόφαση ο φίλα προσκείμενος στην κυβέρνησης Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στον λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους, με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό».

Ανάστατοι είναι όμως και οι ξενοδόχοι που ήδη έχουν πληγεί πολύ σοβαρά όλο το προηγούμενο διάστημα: «Ηταν το τελικό χτύπημα. Η ακύρωση της ΔΕΘ θα κάνει πολλά ξενοδοχεία να αναστείλουν τη λειτουργία τους προκειμένου να μείνουν βιώσιμα. Δεν έχουμε προκρατήσεις, δεν έχουμε κάποια κίνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

«Δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία μου, διότι η αναπόφευκτη ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας», τόνισε σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας στην πόλη, λόγω της ακύρωσης της ΔΕΘ.

«Η ακύρωση της έκθεσης σημαίνει απώλεια πάνω από 50 εκατ. ευρώ για την οικονομία της πόλης. Και όχι μόνο για τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στο στήσιμο των περιπτέρων», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo-ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Δημοσκόπηση δείχνει την ορθότητα της απόφασης ματαίωσης
Υπέρ της φετινής ακύρωσης της ΔΕΘ το τάσσεται το 70% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση που υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview,
ενώ το 53% των ερωτώμενων θεωρεί πως λειτουργεί εις βάρος της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής η επιβολή ωραρίου σε εστίαση-διασκέδαση ενώ το μέτρο δεν αφορά την Αθήνα. 

Η δημοσκόπηση, αντικείμενο της οποίας ήταν να καταγραφούν οι απόψεις της κοινής γνώμης για τα νέα περιοριστικά μέτρα και την ακύρωση της 85ης ΔΕΘπραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 805 ατόμων με την μεθοδολογία iCAWI-web και μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με περίοδο διεξαγωγής από τις 11/8/ 2020 έως τις 12/8/2020.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματά της υπέρ της ακύρωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με δεδομένη την πανδημία και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοιού, τάσσεται το 70% των ερωτώμενων ενώ την ίδια στιγμή το 77% εκτιμά ότι η ακύρωση της φετινής ΔΕΘ δεν θα οδηγήσει σε απαξίωση του θεσμού, με το υπόλοιπο 33% να πιστεύει ότι θα απαξιωθεί.

Στο ερώτημα εάν η αντιπρόταση-αντίμετρο για την δημιουργία ενός οικονομικού φόρουμ (τύπου μικρό Davos) μπορεί να ισορροπήσει τις απώλειες της ακύρωσης, οι θέσεις των ερωτώμενων είναι μοιρασμένες. Έτσι, το 41% απαντά ναι/μάλλον ναι και το 42% όχι/μάλλον όχι.

Υπέρ για το αίτημα στήριξης από την πολιτεία
Αναφορικά με τη στάση της πολιτείας στο ζήτημα, τη στήριξή της ή την αποζημίωση των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από την ακύρωση της ΔΕΘ (εστιάτορες, ξενοδόχους, καταστηματάρχες κλπ.) ζητά το 66% των ερωτώμενων, ενώ το 27% ζητά να μην στηριχθούν και το 7% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Τέλος, στην ερώτηση «Στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική η εστίαση και η διασκέδαση κλείνουν στις 12. Στην Αθήνα δεν εφαρμόζεται αυτό το μέτρο. Κατά την άποψη σας αποτελεί μια διάκριση εις βάρος της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής;» το 53% απαντά ότι είναι εις βάρος της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, το 42% πως δεν είναι εις βάρος και το 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις μετά την απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ αναζητούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και η διοίκηση της ΔΕΘ. Οπως γνωστοποίησε ο δήμος, η επόμενη μέρα αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που οργανώθηκε, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, και τη συμμετοχή του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΔΕΘ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, καθώς και του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσου Τζήκα.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης -με τη χρήση των νέων τεχνολογιών- γεγονότων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στην ακύρωση της εφετινής ΔΕΘ, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την προσαρμογή των κλαδικών εκθέσεων στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, διοργανώνοντας μια διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ictplus.gr

ΑΡΧΕΙΟ - SCRIPTA MANENT

<< αρχική < προηγούμενη 1 / 54 επόμενη > τελευταία >>